Talibanerna kan öppna "ambassad" i Europa

NYHETER

Turkiet mitt uppe i förhandlingar om ett taliban-kontor i Istanbul.

Foto: Istanbul.

Talibanerna kan komma att öppna en "ambassad" i Europa.

Uppgifterna kommer från den turkiska premiärministern Tayyip Erdogans närmaste rådgivare.

– Förhandlingar pågår just nu, säger Ibrahim Kalin enligt tidningen Hurriyet Daily.

Turkiet har enligt nyhetsbyrån Reuters sedan länge öppet deklarerat att man är öppen för att talibanerna ska ha en diplomatisk närvaro i Europa. Argumentet har varit att detta skulle främja diplomatiska samtal för att få ett slut på kriget i Afghanistan.

Stort turkiskt engagemang i Afghanistansfrågan

Och nu kan alltså en etablering av en "ambassad" i Turkiets största stad Istanbul med representanter för talibanrörelsen vara nära förestående. Turkiet har som Europas enda muslimska land länge varit djupt engagerat i konflikten i Afghanistan.

Ett flertal analytiker har länge hävdat att en lösning på konflikten kräver stöd från Pakistan då länderna är nära sammanflätade. Turkiet har också lett en lång rad samtal mellan de båda länderna och enligt Reuters kom frågan om en taliban-ambassad i Turkiet upp under ett av dessa samtal i december. Pakistans ska enligt samma källa stödja förslaget.

Riskerar att legalisera "en terroristorganisation"

Sedan en tid tillbaka för även den Afghanska regeringen i Kabul regelbundna samtal med talibanerna. Men alla afghaner är inte lika glada åt att förhandla med talibanerna.

– Att öppna ett kontor för Talibanerna i europa skulle hjälpa till att legalisera en terroristorganisation, sa bland annat den afghanska politikern och före detta utrikesministern Abdullah Abdullah i samband med ett möte med turkiska regeringsrepresentanter i februari i år.

– Turkiet har generellt en konstruktiv roll i Afghanistan. Men planerna på ett talibankontor i Turkiet kommer inte gynna försöken att bygga förtroende hos en majoritet i Afghanistan där de flesta inte stödjer talibanerna, sa Abdullah.