”SD – slagträ i sandlådan”

Ylva Johansson ska ha bjudit in Sverigedemokrat till möte – då var det borgarnas tur att twittra

Båda sidorna i riksdagen försöker få den andra att sitta med Svarte-Petter.

Och Svarte-Petter, det är Jimmie Åkesson.

– Det är på sandlådenivå, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Trots att båda blocken ofta är i behov av tillfälligt stöd från Sverigedemokraterna har samtliga partier deklarerat att de inte tänker samarbeta med SD.

Samtidigt har riksdagsarbetet inte varit så här tufft på länge. Och en ny taktik börjar utkristalliseras. Det handlar om att peka ut motståndaren som samarbetspartner med Sverigedemokraterna.

– Det finns en beröringsskräck för SD. Båda sidor har försökt att spela ut det kortet, säger statsvetaren Jenny Madestam.

”Blev rätt förvånad”

I går hamnade Svarte-Petter återigen i Socialdemokraternas knä. När arbetsmarknadsutskottet sammanträdde stod det klart att regeringspartierna skulle förlora i frågor om deltidsarbetslösa och 100 dagarsregeln i a-kassan.

Därför ajournerades mötet och oppositionen med S, V och MP gick ut för att prata ihop sig.

Det var då som Ylva Johansson (S), vice ordförande i utskottet, ska ha bjudit in SD:s representant Sven-Olof Sällström till sitt rum.

– Hon sa, ”kom med här”. Jag blev rätt förvånad, säger han.

Åkte ut ur rummet

Johansson själv hävdar att han aldrig fick någon invit, men detta motsägs av flera som var på plats. Klart är dock att Sällström snart åkte ut ur rummet och något möte blev aldrig av.

Borgerliga politiker började twittra om att de sett Sällström i Ylva Johanssons rum och tillsammans med de andra rödgröna utskottsledamöterna Mehmet Kaplan (MP) och Josefin Brink (V) tvingades hon till en improviserad presskonferens.

Juholt förtydligade

– Vi har inte och kommer inte ha något samarbete med Sverigedemokraterna, säger Johansson.

Senare tvingades även Håkan Juholt förtydliga sin linje mot SD:

– Vi kommer inte vid något tillfälle i något sammanhang eller i någon fråga göra några som helst överenskommelser med Sverigedemokraterna, säger Håkan Juholt.

Förra partiledaren Mona Sahlin säger:

– Jag tar för givet att inget samarbete över huvud taget kommer att ske med SD. Inga samtal, inga förhandlingar och inga uppgörelser. Något annat finns inget mandat för.

Vinnare på bråket är enligt Madestam SD.

– SD får oförtjänt mycket uppmärksamhet på det här sättet. Ju mer man pratar om dem, desto mer framstår de som ett legitimt parti och när de används som ett slagträ på sådan här sandlådenivå blir de dessutom martyrer, säger hon.

Så har blocken bråkat – om SD

16 mars De rödgröna stoppade genom omröstning i riksdagen utförsäljningen av statliga bolag med hjälp av SD.

”Det finns en önskan från de rödgröna partierna att hamna i majoritet med Sverigedemokraterna”, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

3 april TT gör en undersökning som visar att SD drygt nio gånger av tio röstar med regeringen när de har direkt vågmästarroll. Då slog framförallt rödgröna opinionsbildare tillbaka och anklagade regeringen för att driva SD-politik.

”De är inte bara rasister. De är borgerliga rasister”, skriver riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (V) på sin blogg.

13 april I budgetdebatten i riksdagen frågade Johnny Skalin (SD) Tommy Waidelich (S) om hans parti kan räkna med stöd i frågor om framförallt a-kassan.

”Alla som vill bekämpa orättvisor kan räkna med Socialdemokraterna”, svarade Waidelich.

”SD frågar: Ska vi samarbeta? S säger: räkna med oss. Är inte det anmärkningsvärt?”, skrev riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) på Twitter.

14 april SD-ledamoten Sven-Olof Sällström befinner sig en kort stund på Ylva Johanssons (S) rum tillsammans med Mehmet Kaplan (MP) och Josefin Brink (V) under en paus i sammanträde i arbetsmarknadsutskottet.

”S, V, MP och SD gick precis i väg och hade gemensamma överläggningar om a-kassan”, skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter.

”Jag bjöd inte in honom”, säger Ylva Johansson.

”Hon sa, kom med här”, säger Sällström.

Publisert: