Ledare för ytterhögerparti stoppas i Israel

avTT

Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Benny Gantz och Yair Lapid har bildat en allians i opposition mot Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israels högsta domstol har förbjudit Michael Ben-Ari, ledaren för ytterhögerpartiet Otzma Yehudit, från att ställa upp i parlamentsvalet den 9 april.

Samtidigt vill premiärminister Benjamin Netanyahus främste rival få utrett vem som spritt information om att hans telefon hackats.

Beslutet om att förbjuda Ben-Ari att ställa upp kom på söndagen. Detta sedan han kritiserats för hårdföra kommentarer om Israels arabiska befolkning. Valmyndigheterna hade tidigare godkänt Ben-Aris kandidatur, men vänsterpartiet Meretz fick gehör hos den högsta domstolen för sitt överklagande av det beslutet.

"Platsen för människor som tror på rasöverlägsenhet är bakom galler, inte i parlamentet", skriver Tamar Zandberg, Meretz ledare, i ett uttalande.

Landets riksåklagare Avichai Mandelblit har också velat stoppa Ben-Ari och sagt att dennes uttalanden är uppviglande och rasistiska.

Vid en presskonferens efter domstolsutslaget sade Michael Ben-Ari:

– En juridisk junta försöker driva igenom sina lagar. . . detta är inte demokrati.

Andra kandidaten godkänd

Domstolen gav däremot klartecken för Itamar Ben-Gvir, den andra kandidaten för Otzma Yehudit (på svenska ungefär Judisk makt), att ställa upp i valet.

Också en kandidat för vänsterpartiet Hadash, Ofer Kassif, godkändes liksom de två arabiska allianserna Hadash-Taal och Raam-Balad.

Benny Gantz, som anses kunna bli premiärminister Benjamin Netanyahus främste rival i valet, vill samtidigt ha en utredning om vem som läckt information som ledde till fram till att en israelisk tv-kanal rapporterade att Gantz telefon har hackats av iranska underrättelseorgan.

Gantz, tidigare överbefälhavare i Israel, har utan att säga vilka som låg bakom bekräftat hackningen men sagt att ingenting fanns på telefonen som kan användas emot honom. En av hans allierade sade senare att det inte var Iran som utfört hackningen.

"Han är rädd"

Opinionsundersökningar har visat att Gantz och hans politiskt mittenorienterade Blå och vit-alliansen kan få flest mandat i valet men röster har samtidigt höjts om att hackningen kan slå mot Gantz förmåga att locka väljare.

Dessutom anses Netanyahu och hans högerparti Likud ha större chans att kunna skapa en koalitionsregering. Beroende på valutgången kan det vara just mandat som Michael Ben-Aris parti får som krävs för den koalitionen.

I ett brev till riksåklagare Mandelblit efterfrågar nu Gantz advokat en snabb utredning av läckan om telefonhackningen.

"Det går inte att förneka att det finns en serie indikationer. . .(om) att läckan skulle ha kommit från ett visst kontor i Jerusalem", står det bland annat i brevet.

Tidigare finansministern Yair Lapid, som skapade och leder Blå och vit-alliansen ihop med Gantz, säger att Netanyahus "användning av känsligt säkerhetsmaterial för att försöka besudla Benny Gantz bevisar att han är rädd för honom".

ARTIKELN HANDLAR OM