Guaidó tillbaka i Venezuela

avTT

Foto: Fernando Llano/AP/TT
Oppositionsledaren Juan Guaidó landade i Venezuela på måndagen.

Oppositionsledaren Juan Guaidó landade i Venezuela på måndagen och välkomnades av tusentals människor. Samtidigt uppmanar han till nya protester i helgen.

Guaidó anlände till flygplatsen i huvudstaden Caracas på måndagen. På plats välkomnades han av flera supportrar och diplomater från EU-länder.

– Vi är här i Venezuela och vi kommer att fortsätta framåt, sade oppositionsledaren på flygplatsen vid ankomst.

Tusentals venezuelaner gav sig ut på gatorna i Caracas viftandes med flaggor för att protestera mot den sittande presidenten Nicolás Maduro sedan Guaidó skickat ut en uppmaning via Twitter.

Eldar på för lördag

I ett tal uppmanade Guaidó till nya demonstrationer på lördag för att sätta press på den sittande presidenten Nicolás Maduro.

– Vi ska inte vila en sekund förrän vi har fått frihet, sade Guaidó inför den samlade folkmassan och fortsatte:

– Hoppet har fötts och kommer inte att dö – saker och ting går bra nu. I dag firar vi den här lilla segern.

När Guaidó fortfarande var på väg tillbaka till Venezuela skrev USA:s vice president Mike Pence på Twitter att eventuella hot eller våld mot honom snabbt skulle få konsekvenser.

Guaidó själv lät meddela att Maduro skulle göra "ett av sina sista misstag" om han skulle försöka gripa honom. Folksamlingen i Caracas fortlöpte utan några incidenter.

Träffade andra ledare

Guaidó trotsade ett reseförbud som utfärdats mot honom när han reste till Colombia den 23 februari. Enligt hans egna uppgifter fick han hjälp av venezuelanska soldater. Väl där var han delaktig i att försöka få in lastbilar med humanitär hjälp till Venezuela, något som misslyckades till följd av att Maduroregimen mobiliserat blockader vid gränsposteringarna.

Under sin vistelse i Colombia träffade Guaidó flera politiska ledare, däribland den amerikanske vicepresidenten Mike Pence. Därefter begav han sig till Brasilien för ett möte med landets högerradikale president Jair Bolsonaro och i fredags besökte han både Paraguay och Argentina.

Guaidó, som leder Venezuelas nationalförsamling, utropade sig till landets interimspresident den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer honom som landets rättmätige president.

Guaidó vill avsätta Nicolás Maduro och tillsätta en övergångsregering som ska styra landet innan nya val hålls.

EU varnar

56-årige Maduro valdes om till presidentposten i maj 2017 i ett val som mötte omfattande kritik för att ha gått orätt till.

I lördags varnade EU:s utrikeschef Federica Mogherini för att åtgärder som riskerar Guaidós "frihet, säkerhet eller personliga integritet skulle signalera en allvarlig upptrappning av det spända läget och kommer att mötas av hårda fördömanden från det internationella samfundet."