Aftonbladet nominerade till Guldspaden

”Maktens kvitton” och ”200 sekunder” kan få pris

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag offentliggörs nomineringarna till det prestigefyllda priset Guldspaden, som delas ut av Föreningen grävande journalister.

Aftonbladet och Viafrees ”200 sekunder” nomineras i kategorin Nytänkare och ”Maktens kvitton” i kategorin Storstadstidning.

– Aftonbladets reportrar har blottlagt hur omoral och gnidenhet hos makten leder till slöseri med våra skattepengar. Det är klassisk grävjournalistik när den är som bäst. Lika välförtjänt är nomineringen för ”200 sekunder”, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Guldspaden delas ut av Grävande Journalister till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

Aftonbladet/Viafrees grävprogram 200 sekunder nomineras i kategorin Årets nytänkare. Övriga nominerade i kategorin är ”Fakta i frågan” av Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter och ”36 dagar på gatan” av Christoffer Hjalmarsson, SVT.

– Det är jätteroligt att vara nominerade i den här kategorin, eftersom vi brinner för att nå ut med tunga viktiga avslöjanden i ett format som passar vår onlinepublik, säger Kristina Edblom, som står bakom 200-sekunder tillsammans med Julija Sidner, Robert Aschberg och Lindah Mohlin.

Foto: MICKAN PALMQVIST
Aftonbladet nominerade till Guldspaden.

Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” om hur riksdagsledamöter bryter mot regler och får privata förmåner, är nominerade i kategorin Större dagstidning.

– Det har varit ett väldigt stort gräv, vi har suttit i månader med pärmar, ett ganska oglamoröst jobb. Det är ett klassiskt gräv kombinerat med att vi kontrollerat de uppgifter som kommit fram med riksdagsledamöternas inlägg i sociala medier, säger reportern Richard Aschberg.

Han har gjort grävet tillsammans med kollegorna Mattias Sandberg och Anders Johansson.

”Klassisk grävjournalistik när den är som bäst”

Övriga nominerade i kategorin är: ”SD och extremisterna på valsedlarna” av Jonathan Leman och David Baas på Expressen, ”I religionens namn och Guds utvalda skola” av Michael Verdicchio på Göteborgs-Posten samt ”Köer, kaos och konsulter på Karolinska och Karolinska 2” av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson på Dagens Nyheter.

– Maktens Kvitton var 2018 års mest uppmärksammade granskning – och den bara fortsätter. Aftonbladets reportrar har blottlagt hur omoral och gnidenhet hos makten leder till slöseri med våra skattepengar. Det är klassisk grävjournalistik när den är som bäst, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

– Lika välförtjänt är nomineringen för ”200 sekunder”. Här har redaktionen tagit gräv till ett helt nytt format, snabbt, nära och med nerv som bara ett rörligt berättande kan ge. Strålande! Vi här på Aftonbladet är väldigt stolta över våra kollegor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM