Man retad av kommentar – dödade granne

avTT

Foto: Mikael Fritzon / TT
En kvinna i 20-årsåldern blev knivmördad i sin LSS-lägenhet i Vetlanda i februari. Hennes syster blev svårt skadad. Nu åtalas en 26-årig granne, som erkänt gärningen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kammaråklagare Heléne Thomasson vid presskonferensen om mordet på en ung kvinna i Vetlanda.

De två unga grannarna hade stört varandra i ett halvår. Det slutade med att den 26-årige mannen mördade kvinnan med ett stort antal knivhugg i ett nattligt gräl. Han tycks ha blivit besinningslöst arg efter en kommentar från kvinnan.

Mannen bodde på bottenvåningen. Kvinnan i 20-årsåldern hade lägenheten ovanpå. Hennes bostad var, liksom nio andra lägenheter i fastigheten, ett boende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Mannen var en vanlig hyresgäst.

Enligt polis och åklagare hade de olika boendeformerna ingen betydelse i konflikten mellan grannarna. Båda hade gjort ett flertal störningsanmälningar mot den andre.

Nu åtalas 26-åringen för att ha mördat sin granne, samt för mordförsök på hennes syster och olaga hot mot en anställd på LSS-boendet, som var bemannat dygnet runt.

Mördaren larmade

Mordet skedde en natt i februari. 26-åringen slog själv larm efteråt, och stod utanför huset när polisen kom dit. Han erkänner det grova våldet mot kvinnorna.

– Men vi har inte tagit ställning till brottsrubriceringen, säger Uno Karlsson, som är mannens advokat.

Enligt brottsutredarna började konflikten med att 26-åringen kände sig störd av kvinnan.

– Det har varit ljud från hennes lägenhet. Det har varit skratt, det har spelats hög musik. Han påstår också att hon klampat i golvet, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

– Han har som resultat av det bankat i väggar och tak, säger Thomasson och tillägger att kvinnan i sin tur stördes av detta.

Kommunens personal hade samtal om konflikten, både med mannen och vid andra tillfällen med den nu döda kvinnan. Åklagarna har inte funnit att osämjan lett till något olaga hot före mordnatten.

I badrummet

Under helgen strax före mordet hade mannen gjort fyra störningsanmälningar mot kvinnan. När det nu blev ordväxling på nytt, sa kvinnan något som verkar ha gjort 26-åringen extremt uppretad.

– Hon säger något i stil med "om det inte passar dig, så kan du åka hem", uppger åklagaren Heléne Thomasson.

Den 26-årige mannen kommer från ett land utanför Europa. Efter kvinnans uttalande hämtade han en kniv och gick till våldsamt angrepp mot grannkvinnan och hennes syster. De sökte skydd i kvinnans badrum, men hann inte undan.

Kvinnan dödades med ett stort antal knivhugg mot huvudet och resten av kroppen. Systern fick knivhugg som gav livshotande skador

26-åringen genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning.

Kräver utvisning

Åklagarna vill inte säga vilket straff de kommer att yrka på vid rättegången. Men de kommer att kräva att mannen utvisas ur Sverige, trots att han har permanent uppehållstillstånd, eftersom brottet är så allvarligt.

Vetlanda kommun har granskat sin egen hantering av konflikten i fastigheten, som varit känd en tid när kvinnan mördades. Slutsatsen blev att man inte gjort något fel.

– Vi hade inte signalerna att detta var av en sådan allvarlighetsgrad, säger Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda.

– Hon säger något i stil med "om det inte passar dig, så kan du åka hem".

Åklagare Heléne Thomasson om kommentaren som föregick mordet.

ARTIKELN HANDLAR OM