Mystisk lukt i Stenungsund – Johanna, 36, håller barnen hemma

avIsabelle Nordström

Varför luktar det så fränt i Stenungsund?

Den frågan ställer sig både allmänheten och räddningstjänsten.

– Det luktar som en blandning mellan bensin och diesel, säger Johanna Wetterberg.

Under helgen har det legat en obehaglig stank över Stenungsund med omnejd.

Johanna Wetterberg, 36, bor i Svenshögen och under de tolv år hon bott där har hon aldrig upplevt något liknande.

– Det luktar som en blandning mellan bensin och diesel, väldigt fränt, säger hon.

Redan i lördags började det att lukta konstigt, enligt STONyheter. Men på måndagen blev det ännu värre, i varje fall i Svenshögen.

– Det var en jättestark och frän lukt som jag kom ut till i morse. Min son är känslig och har problem med allergier, han kunde knappt gå ut, säger Johanna Wetterberg till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Mikael Berglund
Johanna Wetterberg i Svenshögen valde på måndagen att inte låta sina barn vara i skolan. ”Det luktar någon blandning mellan gummi och diesel. Det irriterar i halsen och i näsan. Det finns inga garantier för att detta inte är farligt”, säger hon. Här med dottern Vilma, 9.

Höll barnen hemma

Hon beslutade då att hålla barnen hemma från skolan.

– Jag fick höra att det inte skulle vara något farligt från räddningstjänsten, men i så fall hade vi inte reagerat så häftigt om det var helt ofarligt, säger hon.

– Tänk om de kommer på om några dagar att det var farligt och så har vi andats in det. Det känns olustigt när vi inte vet vad det är.

Det finns flera stora industrier i trakten och Johanna tror att lukten kan komma därifrån. Även boende i Ödsmål har känt av den fräna doften och under helgen var det många som ringde 112 eftersom de var rädda för en pågående gasläcka.

Tros komma från fabriken

Men det är fortfarande oklart varför det luktar så illa.

– Det kommer i luktstötar, det vore ju lätt om det kom kontinuerligt. Men så är det inte, säger Göran Antbacka, räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

Frågan har blivit ett ärende för både räddningstjänsten och kommunen. Även länsstyrelsen är inkopplad, som är tillsynsmyndighet för de petrokemiska industrierna i Stenungsund.

Myndigheterna anar att det är från just industrierna lukten kan komma.

– Industrierna håller på att analysera var lukten kan komma från, säger Göran Antbacka.

Han beskriver lukten som att sticka ner näsan i ett oljefat med spillolja i.

Kan det vara farligt för allmänheten?

– Nej, det är det inte. Om man blir illamående av det får man gå därifrån. Det är ingen omedelbar fara, säger Göran Antbacka.

ARTIKELN HANDLAR OM