Dömd man skulle utvisas – rymde på Kastrups flygplats

Hade avtjänat straff, enligt uppgifter till Aftonbladet

avAdam Westin

NYHETER

När Kriminalvården skulle utvisa en man som avtjänat straff blev han våldsam och rymde vid Kastrups flygplats.

I jakten skadade sig en anställd allvarligt på ett stängsel.

– Som jag förstår kunde man inte fortsätta jakten, för att det skulle äventyra säkerheten, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Den 7 maj skulle en man utvisas från Sverige.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det om en man som skulle utvisas efter att ha avtjänat straff. Fyra anställda på Kriminalvårdens nationella transportenhet var närvarande.

När mannen skulle lämna bilen och föras till Kastrups flygplats i Köpenhamn blev han våldsam mot personalen och lyckades slå sig fri från sin bevakning.

1 av 2 | Foto: TT
Kastrup flygplats. Arkivbild.

Personal skadades i jakten

Anställda jagade mannen men jakten fick avslutas då den ansågs för farlig, uppger Kriminalvården. I samband med detta skadades en transportör allvarligt i armen.

– Han skadade sig när han skulle ta sig över ett stängsel, i efterföljande syfte, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Sökandet övertogs då av polisen.

– Polisen på Kastrup och i Sverige blev varskodda så fort som det bara gick. Vad jag förstår hade man hundförare i sökandet efter den här personen, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Oklart om personen är på fri fot

Aftonbladet har utöver Kriminalvården varit i kontakt med polisen i Skåne, Åklagarmyndigheten samt Nationella operativa avdelningen. Ingen har kunnat bekräfta om personen har gripits eller fortfarande är på fri fot.

Nationella chefen för gränspolisen, Patrik Engström är inte inkopplad på just detta fall. Men när en person avviker som ska utvisas efter att ha avtjänat straff så efterlyses denne troligtvis genom Schengens informationssystem (SIS).

– Då innebär det i princip att alla polismyndigheter i Europa kan se att den här personen ska utvisas och saknar rätt att vistas i Schengenområdet, säger Patrik Engström, nationell chef vid gränspolisen.

Kommer utredas

Kriminalvården kommer att utreda hur klienten lyckades rymma.

– Det kommer naturligtvis att göras en utredning på det här. Det är ju inte meningen att vår personal skadas och inte kan utföra ett uppdrag som de är satta att göra, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Dagens tre rubriker 12 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott