Polisen misstänker: Politiskt motiv bakom mystiskt containerfynd

Polisen larmades till en uppbruten container i Taberg utanför Jönköping.

I den mystiska gömman hittades en polisuniform, peruker och automatvapen.

Enligt Aftonbladets uppgifter har personer som är intressanta i utredningen kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen – och Säpo har nu involverats i ärendet.

Containerfyndet i Taberg, utanför Jönköping, har förbryllat från start.

I shippingcontainern hittades föremål som tydde på planering av ett grovt brott: polisuniform, peruker, löshår samt flera automatvapen.

Inledningsvis riktades polisens intresse mot upphittarna som slog larm - en utländsk stöldliga - men nu har misstankarna riktats mot en helt annan gruppering .

I dag häktades en man i 40-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Mannen är tidigare ostraffad och anställd på en skola i Jönköpings län.

– Vi är chockade över uppgifterna, säger skolans rektor till JP.

Minst en person till jagas

Samtidigt förnekar mannen, som har förhörts flera gånger, samtliga misstankar:

– Jag kan inte gå in på vad vi har tagit upp i förhör på grund av förundersökningssekretess. Men han förnekar de här gärningarna som han misstänks för, säger advokaten Andreas Grudemo.

Under dagen genomfördes flera husrannsakningar i Jönköpingstrakten och i samband med en av dessa verkställdes ett anhållningsbeslut gällande en man i 40-årsåldern.

Båda männen som nu sitter inlåsta i utredningen är del av samma umgängeskrets och aktiva i samma delar av föreningslivet.

Samtidigt jagar polisen minst en person till i den misstänkta grupperingen.

Politiskt motiv

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker den polisiära utredningsledningen att det kan finnas ett politiskt motiv bakom de misstänkta brotten.

Personer intressanta i utredningen har enligt Aftonbladets källor kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen.

Ärendet leds av Polismyndigheten men enligt Aftonbladets uppgifter har Säkerhetspolisen en konkret roll i utredningsarbetet. Till Aftonbladet uppger Säpos presschef Karl Melin att man ”känner till ärendet”.

– Allt som kan röra vårt verksamhetsområde på ett eller annat sätt får vi information om. Det är hela tiden ett utbyte mellan oss och polisen, säger presschefen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN