Prins Harry och Meghan Markles bröllop

Kärleksyra i Storbritannien – så var prins Harrys och Meghans bröllop

Av: 

Josefin Silverberg

Petter J Larsson

NYHETER

Ringarna har växlats och löften avlagts – nu är prins Harry och Meghan Markle man och hustru.

Bröllopsglädjen är total i Windsor – där uppskattningsvis 100 000 åskådare samlats.

– Det har varit fantastiskt. En grym atmosfär, perfekt väder och mycket kul, säger Catherine Eatough, 44.

I vimlet på väg till St George chapel har bland andra tv-personligheten Oprah Winfrey, hertiginnan Kates syster Pippa Middleton och artisten James Blunt synts. Även prins Harrys exflickvän Chelsy Davy är bjuden, samt Victoria och David Beckham och Elton John.

Inga europeiska eller svenska kungligheter finns på plats, paret vill hålla ceremonin mer privat än så, trots det är cirka 600 personer på plats i kyrkan och 200 bjudna till den efterföljande mottagningen.

Solen skiner på de mängder av fans som samlats i Windsor och hoppas få en skymt av brudparet. Precis innan klockan 13 anlände bruden i en Rolls Royce. Hon bar en A-linejformad brudklänning med båtringning och långa ärmar designad av Clare Waight Keller för modehuset Givenchy.

”Grym atmosfär”

Under lördagsförmiddagen rådde festivalstämning på de långa gräslängorna utanför Windsor Castle. Tusentals bröllopsfirare från hela världen hade samlats på filtar för att ha picknick i gräset och få sig en skymt av gästerna som anlände. 

Folkmassorna jublade och viftade Union Jack när Harry, Meghan och de andra kungligheterna. Men när ceremonin började på storbildsskärmarna blev det helt tyst. I alla fall tills gospelkören sjöng ”Stand by me” och de kungliga fansen i parken stämde in i allsång. Även när nationallynnen ”God save the Queen” spelades i slutet stämde de tusentals ute i solen in i kör.

– Det har varit fantastiskt. En grym atmosfär, perfekt väder och mycket kul, säger Catherine Eatough, 44, från Windsor, som tillsammans med maken Mark Sweatman, 51, sovit på ett liggunderlag under natten för att få bästa plats framme vid staketet.

– Det var kallt och jag sov inte mycket men det var kul och det var många barnfamiljer här. Det var fullt av folk längs med hela avspärrningarna.

– Att få se kortegen var väldigt fint, och att få se hela händelseförloppet på storbildsskärm var toppen. En riktigt bra dag, säger Mark. 

Inlevelsefullt tal av amerikanska biskopen

Efter att paret sagt ”I will” på frågan om de är beredda att ingå äktenskap med varandra höll först den brittiska biskopen ett anförande sedan var det dags för biskopen för Episkopalkyrkan, ditrest från Chicago, att tala.

Han inledde med att citera Martin Luther King.

– Vi måste upptäcka kärlekens kraft, kärlekens förlåtande kraft. Och när vi gör det kommer vi kunna göra den här gamla världen till ny. Kärlek är den enda vägen.

Biskopen fick in både den industriella revolutionen och sociala medier när han skulle berätta om sin bild av kärleken. Han fick församlingen att skratta med sin tappning av kärleksbudskapet i Korinterbrevet.

– Sociala medier gör oss dysfunktionella, säger Curry.

Första kyssen som gifta – utanför kyrkan

Enligt traditionen i den engelska kyrkan blev det ingen kyss framme vid altaret efter att paret växlat ringar och avlagt sina löften – utanför kyrkan förenades de nygifta däremot i en kort kyss innan det var dags att åka kortege i Windsor för att vinka till alla som samlats där för de nygiftas skull.

Under lördagseftermiddagen fortsätter firandet i parker, trädgårdar och barer i Windsor och London.

– Nu blir det champagne, säger vännerna Rachel, Amar, Sarah och Donna, från Tryford och Kalifornien i kör.

– Vi ska vidare till en annan fest nu och champagnen kommer att flöda, säger Sarah.

Har rest från Australien

Besökare har Union Jack-mönster på sina hattar, kostymer, slipsar och klänningar men man ser även flaggor från världens alla hörn svaja i folkmassorna. Gemma Scarparolo och hennes familj har rest in från Perth i Australien.

– Det var en lång resa, säger hon.

– Men det är väldigt spännande. Det är en speciell dag i historien. Från det att vi tog tåget från Waterloo har det varit en fantastisk upplevelse. Folk sjöng och pratade med varandra och sjöng grattissånger för min son Spencer som fyller 12 i dag.

Två andra som haft en längre resa för att komma till är vännerna Linda Creek från Midlands i norra England och Heather Batten från Somerset i söder, som sammanstrålat i Windsor.

– Vi visste att det skulle vara en underbar dag och vi älskar att komma till dessa händelser. Vi var på William och Kates bröllop och ville inte missa detta. Nu gäller det bara att hitta en bra plats här, säger Linda Creek.

ANNONS

Sommar-REA online hos NK! UPP TILL 50 % RABATT på kläder & inredning.

Extern länk från NK

Shoppa REA!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Prins Harry och Meghan Markles bröllop

LÄS VIDARE

Här är Harry och Meghans officiella bröllopsbilder

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Harry och Meghan Markles bröllop

Meghan Markle

Prins Harry

Prins Charles

Brittiska kungahuset