Jean-Claude Arnault åtalas inte för ekobrott

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault är inte längre misstänkt för ekobrott.

Nu läggs förundersökningen ned.

– Min bedömning är att även om vi skulle ha fortsatt utredningen och den lett till fällande dom så skulle det inte ha lett till någon ytterligare påföljd för honom, säger chefsåklagare Jan Tibbling.

Jean-Claude Arnault i tingsrätten i september 2018.
Foto: PONTUS ORRE
Jean-Claude Arnault i tingsrätten i september 2018.

Efter att Svenska Akademien i april lämnade över sin egen advokatutredning om kopplingarna till Jean-Claude Arnault till Ekobrottsmyndigheten, EBM, inleddes en förundersökning om ekonomisk brottslighet.

Det ska ha rört sig om ekonomisk brottslighet mellan 2013 till 2017. Anmälan ska ha lämnats in av en privatperson och rör enligt uppgifter skattebrott, bokföringsbrott och brott mot kommunala regler om utskänkning av alkohol på klubben. 

Nu läggs förundersökningen ner.

– Förundersökningen läggs alltså ned till följd av reglerna om förundersökningsbegränsning. Det är viktigt att påpeka att beslutet är taget utan något ställningstagande till om personen gjorts sig skyldig till de ekobrott som han misstänkts för. Min bedömning är att även om vi skulle ha fortsatt utredningen och den lett till fällande dom så skulle det inte ha lett till någon ytterligare påföljd för honom, säger chefsåklagare Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Björn Hurtig, Jean-Claude Arnaults advokat, menar att beslutet var väntat.

– Det var väntat och korrekt beslut att inte gå vidare med utredningen om ekobrott, skriver han i ett sms.

Dömd för våldtäkt

Jean-Claude Arnault dömdes i början av oktober till två års fängelse. Han dömdes i tingsrätten för ett fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm för sju år sedan.

Domen överklagades både av kulturprofilen som ville att domen skulle hävas, samt av åklagare och den målsägande kvinnan. De ansåg att Arnault skulle dömas för ytterligare en våldtäkt. 

Hovrätten gick på åklagarens linje och ändrade tingsrättens dom såtillvida att man dömde Arnault även för den andra våldtäkten han först var åtalad för.

Domen skärptes till två år och sex månaders fängelse.

Jean-Claude Arnault och hans advokat Björn Hurtig kommer att överklaga domen till Högsta domstolen, eftersom de är missnöjda med bland annat bevisvärderingen. 

– Han är bestört, besviken och oroad för sin framtid. Han nekar i sten, och jag tror honom. Jag kommer strida så länge jag kan, har Björn Hurtig tidigare sagt.

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till brott.

Foto: Jonas Ekströmer / TT
Våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault.
Publicerad: