Två smitningsolyckor i Orsa samma kväll flickan dog – samband utreds

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:

Tidigare samma kväll som en 14-åring dog efter att ha blivit påkörd skedde två andra smitningsolyckor 15 kilometer från dödsplatsen.

Men detta kom aldrig till polisens kännedom då anmälningarna kom in via 114 14.

– Man tittar naturligtvis på ett samband. Är det samma bil kommer det att bevisas, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

På fredagskvällen för drygt en vecka sedan dog en 14-årig flicka i Orsa efter att ha blivit påkörd av en person som sedan smet från olycksplatsen. Händelsen inträffade runt klockan 21.00.

1 av 4 | Foto: Läsarbild
Bilen som hittades i närheten av olycksplatsen.

Nu rapporterar Dalarnas tidningar om att det samma kväll skedde två andra smitningsolyckor på riksväg 70 i Bonäs och Kråkberg, inte långt från platsen för dödsolyckan.

Den ena olyckan ägde rum någon gång mellan 16.00 och 16.30 och den andra inträffade klockan 16.25.

Men detta hamnade under polisens radar. Anmälarna ringde 114 14 och hamnade på polisens kontaktcenter som inte vidarebefordrade uppgifterna till den lokala polisstationen.

”Fanns inget spaningsbart”

– När det inte är akut och det inte finns något spaningsbart på bilen så blir det en anmälan. Den lades ned av behöriga beslutsfattare på kontaktcenter, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

– Den ena anmäldes inte förrän vid 20-tiden heller, rätt lång tid efter att det inträffade.

Enligt Mats Öhman hamnade larmen dessutom på olika kontaktcenter, så polisen kände inte till att det var två fall.

Nu undersöker man om det kan finnas samband mellan de tre smitningsolyckorna i Orsa.

– På den olyckan som skedde 16.30 var det en man som hjälpte kvinnan i bilen. Han ringde sedan till kontaktcenter och gjorde en anmälan. Han har samlat ihop delar från den bil som körde på kvinnans bil. Är det samma fordon kommer det att bevisas.

En man i 50-årsåldern med en lång historik av tidigare av tidigare rattfylleridomar och smitningar misstänktes tidigt i utredningen.

På onsdagen häktades han vid Mora tingsrätt.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE