Stämmer Skatteverket: Skuldsatt ”målvakt” i lägenheten orsakar lidande

”Ska skänka bort pengarna”

NYHETER

Daniel Anderson upptäckte att en skuldsatt ”målvakt” var skriven i hans nya lägenhet.

Nu stämmer han Skatteverket för att de inte rättar till felet som orsakar honom lidande.

– De vägrar följa förvaltningslagen krav på skyndsam handläggning, säger Daniel Andersson, 62, i Sundbyberg.

I stämningsansökan som kom in till Stockholms tingsrätt idag beskriver Daniel Anderson allt det obehag som felet orsakat honom.

Som Aftonbladet berättat tidigare har bland annat kronofogden varit på hembesök och letat efter hans ”sambo”.

Den eftersökte mannen har personliga, obetalda skulder och det har även de bolag som han är registrerad företrädare för. Skulderna uppgår till nära 1 miljon kronor.

När Daniel Anderson bad skatteverket att rätta till felet med folkbokföringen fick han beskedet att det skulle ta åtta-tio månader innan ens en handläggare skulle utses.

Så lång tid ska det absolut inte behöva ta, enligt Skatteverkets verksamhetsexpert Tobias Wijk.

”Ska vara prioriterat”

– Detta ska vara prioriterat och hanteras skyndsamt, sade han till Aftonbladet och beklagade.

Men Daniel Anderson, konsult och tidigare politiskt sakkunnig i regeringskansliet, har inte sett av någon skyndsamhet utan stämmer nu Skatteverket.

Han kräver ett skadestånd på 110 900 kronor. Av de pengarna begär han 10 000 för egen del. För ”förtal, ärekränkning, spridande av falska uppgifter, psykiskt lidande med mera”.

100 000 begär han ska betalas till Brottsofferföreningen Västerort och de sista 900 kronorna är ansökningsavgiften i tingsrätten som han yrkar att Skatteverket själva ska tvingas betala.

”Kan inte tvinga mig ärva ”

Daniel Anderson är singel och fick sin lägenhet i Sundbyberg vid årsskiftet efter 20 års kötid hos bostadsförmedlingen.

I lägenheten bodde tidigare en äldre kvinna. ”Målvakten” stod folkbokförd som boende hemma hos henne, ”c/o”. När kvinnan avled borde hennes inneboende följt med vidare till kyrkogårdsförvaltningen, anser Daniel Anderson

Istället följde han med till honom som lägenhetens nya kontraktshavare.

– Skatteverket har cyniskt överfört denne person som boende i min lägenhet och han blir därmed min sambo, säger Daniel Anderson.

”Vill inte bli förknippad med honom”

I upplysningstjänster, som hämtar information från folkbokföringen, framstår Daniel Andersson som sambo med den för honom okände mannen. Han har därför tvingats göra sitt fasta telefonnummer hemligt.

– Det är otroligt kränkande att bli förknippad med en person som förefaller undvika att göra allt för att undvika myndigheter och kanske kriminella personer.

Han känner också en oro för sin personliga säkerhet och egendom. Något han framhåller i inlagan till tingsrätten:

– Är jag bortrest kan risken finnas att kronofogdemyndigheten fattar beslut om att ta sig in i min lägenhet för att utmäta egendom. I vart fall leder det här till en enorm oro och osäkerhet.

Aftonbladet fortsätter följa fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM