Sjuksköterska jobbade två år utan utbildning

Foto: Jonas Dagson/TT
En sjuksköterska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg arbetade i två år utan utbildning. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En sjuksköterska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kunde inte ta blodprov – och visste inte vad Alvedon var. Trots det fick han arbeta kvar, skriver SVT Nyheter Väst.

En sjuksköterska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg arbetade i två år utan utbildning, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Kollegorna larmade om mannens inkompetens redan 2016. Han kunde inte ta blodprov och visste inte vad Alvedon var. Trots det fick han arbeta kvar.

Sjuksköterskan är en av flera runt om i landet som har arbetat utan utbildning, vilket SVT:s "Uppdrag granskning" nyligen avslöjade.

Mannens sjuksköterskelegitimation bygger på ett examensbevis från Rumänien. Han ska inte ha gått utbildningen utan bara skrivit slutprovet. Efter kontakt med Sahlgrenska universitetssjukhuset granskade Socialstyrelsen legitimationen och fann att den var äkta. Därmed anser sig sjukhuset ha gjort vad man kunnat.

– Det är ju naturligtvis allvarligt att det finns personer som fejkar sin legitimation, det tycker vi är jätteallvarligt, säger HR-chef Berit Roos-Holmquist till SVT Nyheter Väst.

Efter SVT:s granskning utreds mannen på nytt.

Vad är ”Lex Maria” – och hur fungerar det? 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM