Dömdes för dödsskott i Vallåkra – nu ber 70-åringen om nåd

avAdam Westin

En 70-årig man dömdes för dråp efter att ha skjutit ihjäl två bröder som höll på att ta sig in i hans hem i Vallåkra.

Nu har mannen ansökt om nåd – med hänvisning till sitt hälsotillstånd.

I häktet ska 70-åringen ha drabbats av ”kraftig viktminskning, nedstämdhet och självmordstankar”.

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Den 69-årige mannen säger att han fruktade för sitt liv.

70-åringen dömdes i hovrätten till två års fängelse för dråp, i februari 2017. Detta efter att 70-åringen överklagat tingsrättens dom – där han dömdes till fyra års fängelse.

Nu har mannens advokat Lars Kruse skickat in en ansökan till justitiedepartementet om att hans klient ska benådas, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”De slår sönder mina fönster”

Brottet ägde rum kvällen den 14 oktober 2015.

Två bröder, 21 och 24 år gamla, var beväpnade med järnrör och kniv när de kom till mannens hem i Vallåkra, i Helsingborgs kommun.

– De slår sönder mina fönster här på mitt hus, sa den nu 70-årige mannen i ett larmsamtal till 112.

Mannen gick till sitt vapenskåp och hämtade en hagelbössa. Kort efter att larmsamtalet avslutats avlossades de dödliga skotten.

Hade relation med mamman

70-åringen hade haft en relation med brödernas mamma, och tingsrätten hade förbjudit bröderna att kontakta honom.

– Han är jätterädd för killarna och det finns nog fog för det. Deras mamma varnar honom en gång att de är på väg hem till honom, har 70-åringens tidigare advokat Johan Eriksson sagt.

I rätten hävdade 70-åringen att han var utsatt för ett livshotande angrepp, hade rätt till nödvärn och därmed rätt att använda livsfarligt våld. Men hovrätten ansåg att han använt ett ”uppenbart oförsvarligt” mått av våld.

Bröderna sköts genom rutan till dörren. Dessförinnan hade 70-åringen inte prövat andra alternativ, som att ropa, visa att han var beväpnad, skjuta varningsskott eller skjuta mot mindre vitala delar.

”Hade självmordstankar i häktet”

Den 70-årige mannen led av svår hjärtsvikt när händelsen ägde rum, påtalar han i sin ansökan om nåd.

Som skäl anges bland annat hans hälsotillstånd. De åtta månader som 70-åringen satt i häkte ska ha påverkat honom genom ”kraftig viktminskning, nedstämdhet och självmordstankar.”

70-åringen har inte vid något tillfälle försökt att undandra sig ansvar för sitt handlande, avslutar advokat Lars Kruse. Han vill att regeringen omvandlar fängelsestraffet till frivård, alternativt sex månaders fängelse. Det hade möjliggjort för 70-åringen att kunna avtjäna resterande straff med elektronisk intensivövervakning, skriver advokaten.

ARTIKELN HANDLAR OM