Efter massiva kritiken: Stoppar böcker om Kim Wall

NYHETER

Både författaren och förlaget har fått massiv kritik för pengahunger och bristande hänsyn till familjen.

Nu stoppas utgivningen av den danske författaren Thomas Djursings bokserie om Kim Wall-fallet, rapporterar Danmarks Radio.

Kim Wall.

Författaren Thomas Djursing, som tidigare gett ut en bok om den mordmisstänkte uppfinnaren Peter Madsen, har skrivit fyra böcker om Kim Walls död. Den första publicerades som e-bok och ljudbok för några dagar sedan, och de tre andra skulle enligt planerna ha getts ut inom ett par veckor.

Men nu stoppar förlaget serien helt.

– Vi tycker fortfarande att ett bokformat passar bra för att bevaka ett sådant här fall. Eftersom Thomas Djursing har en unik kunskap kan han ge en mycket mer nyanserad och mångfacetterad bild än vad som framkommer i fragmentariska rubriker i tidningarna och tv-intervjuer, säger Jörgen Balle Olesen, grundare av förlaget Saxo.com, till DR.

Han fortsätter:

– Vi var kanske naiva när vi trodde att ett format där man skulle ha kunnat gå bakom detaljerna i historien var relevant. Men nu måste vi erkänna att serien har mött så mycket motstånd att vi lägger oss platt och säga att vi inte ger ut böckerna nu.

Har fått hård kritik

Djursing har beskyllts för att ha prioriterat snabba pengar framför hänsyn till Kim Walls familj. Danska experter på pressetik har också kritiserat att serien getts i ett så tidigt skede.

”Nu vill de dokumentera den objektiva sanningen om ett makabert mord som fortfarande är föremål för en polisutredning. Spinn. Girighet. Och för 39 kronor per kapitel”, skriver en person på förlagets Facebooksida.

Grundaren Jörgen Balle Olesen uppger för Danmarks Radio att bolaget nu ska invänta domen mot Peter Madsen innan ett definitivt beslut om bokserien tas.

Har erkänt styckningen

Det var på kvällen den 10 augusti i år som Kim Wall och Peter Madsen gav sig ut i hans egentillverkade ubåt Nautilus. Förmiddagen därpå sjönk farkosten, och Madsen plockades upp ur vattnet av en privatbåt.

Den 21 augusti hittades Kim Walls torso i vattnet utanför ön Amager vid Köpenhamn. Under de månader som gått sedan dess har flera kroppsdelar anträffats vid olika tillfällen.

Peter Madsen har erkänt att han styckat Kim Wall och ”begravt” henne till havs. Han nekar dock till mord.

Rättegången kommer enligt planerna att inledas i början av 2018.

Journalisten Kim Walls reportage – om utsatta i världen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM