Sociala medier

Unga tjejer hängs ut och förnedras på sociala medier

avFrida Söderlund

De yngsta som hängs ut är bara 12 år gamla.

Via Instagram och Snapchat förnedras unga tjejer offentligt.

De kallas för horor och orrar, samtidigt som deras avklädda bilder läcks.

För att få bilderna borttagna uppmanas de betala tusentals kronor.

1 av 6

Kontot har 2871 följare. I bion står det "SPRIIID DE SHJAATDAWN SNART".

Personen, eller personerna, bakom Instagramkontot vet att det de gör kommer anmälas och rapporteras. Att kontot kommer att tas ner.

Men där ett konto försvinner, dyker ett annat upp.

Trenden, att hänga ut unga tjejer som ”horor” eller läcka avklädda bilder, har spridit sig stad för stad, plattform för plattform.

Halvnakna tonårstjejer förnedras framför öppen ridå.

"Senast jag blev utsatt var för någon månad sedan. Det är en bild på mig, tagen från min Instagram, där de skriver att jag är en 'svenne chagga'. (Ett annat ord för hora eller prostituerad reds anm) Jag blev så arg. Det här måste få ett stopp. Jag är så trött på att se mig själv och andra bli utsatta", skriver en 16-årig tjej. 

”Skrev att hon var stans största hora”

Första gången jag hör att trenden med exposekonton kan vara tillbaka är våren 2017.

Fyra år tidigare, i juni 2013, dömdes två tonårstjejer för grovt förtal i det uppmärksammade instagrammålet i Göteborg, där unga tjejer hängdes ut med avklädda bilder och kränkande beskrivningar framför tusentals följare på sociala medier.

Nu verkar det hända igen.

En tjej, som precis börjat gymnasiet, berättar hur killgäng öppnat privata konton för att kunna betygsätta tjejer de haft sex med. Hon säger att det är svårt att veta hur de ska bemöta det och det är oklart hur utbredd trenden är.

Om det bara är det gänget, eller om det är flera.

Det ska visa sig vara många fler. Ett halvår senare väller historierna in.

En tonårstjej berättar: 

"En tjej i min klass blev uthängd för någon vecka sedan på en Snapchat gjord för att 'exposa' andra. Det skrev att hon var vår stads största hora och att hon ligger runt med alla. I själva verket är hon oskuld."

Hur gammal är hon?

”Hon är 14 år”.

Tvingas betala tusentals kronor

Instagramkontot beskrivet här i början, med 2871 följare, har noll inlägg, men instastoryn har 33 videos och bilder på unga tjejer natten mot 20 december 2017. Tjejerna är avklädda. De nämns med namn, ålder och stad.

En tjej, 15 år gammal, benämns som "den största lowkey horan i Växjö". En annan beskrivs som "skabbig som fan".

En tjej hängs ut när hon utför oralsex på en kille som filmar henne ovanifrån. 

Ägaren uppmanar tjejerna som blir uthängda att betala 1000 kronor för att bli borttagna.

En tjej berättar: 

"Det startades flera konton i min hemstad som skulle avslöja stans horor. De la ut nakenbilder och bikinibilder på tjejer i 13-15-års åldern. På inläggen skrev de saker som att de var stans största horor och massa andra förnedrande grejer. Kontona fick kanske 500 följare och låg uppe i tre dagar innan de togs bort av Instagram. Men totalt har det funnits typ 20 konton."

Hon fortsätter; 

"De yngsta som blev uthängda var 12 år."

Blir uthängda av klasskompisar

Natten mot 20 december dyker ännu ett konto upp. De uppmanar människor att skicka in bilder eller videos på tjejer för att släppas när kontot når 100 följare. I bion står "Skicka in bilder, dessa orrar ska gå ner, alla är anonyma, 100 följare sen horhus". En timme efter att det startats är kontot uppe i 56 följare.

Ett annat konto, med nästan 1000 följare, har samma dag hotat med att det kostar 2000 kronor för någon att få bort sina nakenbilder.

En tonårstjej skriver: 

"Klasskompisar till mig har blivit uthängda på instagramkonton skapade av killar från klassen. Det var konton som var privata och som endast killarna fick följa. När tjejerna som blev utsatta berättade för lärarna tvingade de dem att radera kontot. Men de skapade bara nya konton. Tillslut var de fyra stycken. Hela tiden satt de och skrattade åt nya inlägg framför oss utan att vi fick se. Bilderna var allt från selfies där de kommenterade acne till sexuella videos som läckt. Varken lärare eller rektor gjorde något mer." 

Vad sa lärarna till er? 

"Vi ville att de skulle polisanmäla. Men de sa att de inte kunde skicka polisen på sina egna elever." 

En annan tjej skriver att ett grabbgäng födda 1999 på hennes skola hänger ut sina ligg och betygsätter dem offentligt på olika konton. Samma natt skriver sju andra tjejer till mig att de blivit utsatta och uthängda. Att de känner fler, som dem.

Under två dagar har aktivistkontot ”Tnkvrt” på Instagram fått in vittnesmål efter vittnesmål om konton som hänger ut unga tjejer. Det är så många att kontoägaren Danny Lam inte hinner med att uppmärksamma alla.

Offren ber om hjälp. De vågar inte polisanmäla, eller vet inte hur de ska göra, för att de bor i städer där de kan bli utsatta för att de säger ifrån.

– Det här handlar om sexuella trakasserier och på nätet så sprids det så väldigt fort. Det är skitfarligt när det väl hamnar där. Så fort någon skärmdumpar så hamnar bilderna förevigt i deras telefoner, säger Danny.

”Mår fortfarande jättedåligt”

Kontot med  2871 följare tas bort av Instagram 02:26 natten mot 20 december efter att ”Tnkvrt” kämpat tillsammans med sina följare för att få det anmält och borttaget. Men storyn, med 33 bilder och videos på tjejer som förnedras öppet, har legat ute i timmar.

Det nedtagna kontot har blivit nedtaget förr, men kommit tillbaka.

Samtidigt väntar fler konton på att öppna sina storys.

"Den som blev mest utsatt på min skola mår fortfarande jättedåligt. Allt blev bara värre när vi berättade för lärarna och allt eskalerade. Killarna i klassen stod och skrek på oss i korridorerna för att vi hade berättat. Då slutade lärarna att försöka tysta dem. De sa hela tiden att allt var fel... men gjorde ingenting åt det" skriver en tonårstjej. 

Det som tas ner hinner lägga ut en post om att nästa uthängning kommer ske den 24 december. Julafton.

”Då är det domedag för västerort. Jalla vi ses tills dess” står det i sista storyposten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snapchat

Instagram