Smällen fick hunden Klara att skaka av skräck

avMalin Wigen

NYHETER

Det är över en vecka kvar till nyårsafton men redan nu smäller folk av fyrverkerier. För vissa är de vackra att titta på men för Caroline Olssons hund Klara är det en skräckupplevelse.

– När hon är hemma så sätter hon sig i garderoben eller på badrumsgolvet och skakar och det gör hon ett bra tag, säger Caroline till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Hunden Klara är rädd för fyrverkerier.

25-åriga Caroline Olssons hund Klara skakar av skräck av ljudet från fyrverkerier, något även Expressen uppmärksammat.

– Hon börjar skaka sen springer hon iväg. Det har hänt att hon slitit sig från kopplet, det medför risk att hon kan bli påkörd när hon är ute. När hon är hemma så sätter hon sig i garderoben eller på badrumsgolvet och skakar och det gör hon ett bra tag. Det går inte att få ut henne och hon kissar inne, hon är livrädd.

Så är situationen för sjuåriga Klara hela december, enligt Caroline, från morgon till kväll. När de nyligen skulle gå ut och gå var de tvugna att vända i porten för att någon smällde av fyrverkerier. Då valde Caroline att filma sin hund och la ut klippet på sin Facebooksida.

– Syftet är folk ska tänka lite längre, de som inte har hund kan inte föresälla sig hur hundar reagerar, de kanske får sig en tankeställare och tar åt sig. Det här gäller inte bara min hund utan även andra hundar.

Ger hunden mediciner

På nyårsafton när det smäller som mest ger hon Klara mediciner som är utskriva av veterinären.

– Man vill hålla det till max en dag, det är inte nyttigt att äta det hur länge som helst.

Helt skulle hon vilja se att fyrverkerier försvann helt men menar att det inte går då fyrverkerier är något som tillhör nyår.

– Men man skulle kunna hålla det till tolvslaget, och börja sälja lite senare och inte i början på december, säger hon och tillägger:

– Sen borde man hålla koll på ungdomarna, det är de som ställer till det mest. Det är ingen äldre som är ute och smäller på dagarna och kvällarna, det är ungdomarna som köper.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar