Männen åtalade för Fittjavåldtäkt frias

De fem männen som åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt i Fittja frias.

I dag kom domen från Södertörns tingsrätt.

– Den bevisning som åklagaren lagt fram vid huvudförhandling räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas, säger domaren Erica Hemtke.

Det var i augusti förra året som en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Stockholmsförorten Fittja.

Hon uppgav att uppåt 20 män ska ha varit på plats i trappuppgången där övergreppet ska ha skett. Det fanns sperma från tre män på kvinnans kläder, och det är de här tre personerna som åtalades för grov våldtäkt.

Ytterligare två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt eftersom åklagaren menade att de stått och hejat på samt filmat.

”Går inte ihop”

Enligt vad kvinnan uppgav strax efter händelsen ska övergreppet ha filmats men polisen hittade aldrig den filmen innan fallet gick till åtal.

Efter rättegången försattes de tre tidigare häktade männen på fri fot, varför en friande dom var väntad.

”Det finns inte någon tvekan om att det som åklagaren och kvinnan i gärningsbeskrivningen påstår att kvinnan ska ha utsatts för är att bedöma som en grov våldtäkt. Som alla påståenden som framförs i domstol ska också detta påstående bevisas”, skriver rätten i domen.

– Den bevisning som åklagaren lagt fram vid huvudförhandling räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas, säger chefsrådman Erica Hemtke.

– De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av någon annan bevisning.

Hon uppger i ett pressmeddelande att alla varit överens om att utredningen haft brister.

– Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar.

Rätten: Låg trovärdighet

Utredningen får också kritik i domen. Bland annat tog det ett år innan en teknisk undersökning gjordes av trapphuset där våldtäkten ska ha ägt rum.

Rätten konstaterar också att kvinnans uppgifter ändrats under utredningen och rättegången.

– Sammantaget bedömer tingsrätten trovärdigheten och tillförlitligheten av de uppgifter som hon har lämnat under rättegången som låg.

Flera av de åtalade männen har i förhör berättat att händelsen filmades, och enligt domen har en av männen gjort flera ansträngningar för att få fram filmen, som han menar bevisar hans oskuld.

Advokaten: ”En skam för rättssystemet”

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz tycker att domen är en skam för vårt rättssystem.

– Ingen förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt. Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

– Jag anser inte att min klient har fått en rättvis prövning och att det bland annat beror på hennes bakgrund och person. Målsäganden är inte det ”perfekta brottsoffret” utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle.

Massi Fritz kommer att överklaga den friande domen till hovrätten.

– I målet finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade, som alla far med osanning och lämnar motstridiga uppgifter, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE