Helt ny snöflinga upptäckt i Luleå

avClara Öhrn

NYHETER

Forskare vid Luleå tekniska universitet har upptäckt en helt ny snöflinga med hjälp av en ny röntgenapparat.
Den nya flingan ser först ut som en stjärna, men har en ovanlig snabel och kallas därför för ”snabelstjärnan”, skriver Sveriges Radio.

Foto: Luleå tekniska universitet / TT
Forskare har upptäckt ny snöflinga.

Svenska forskare har upptäckt en ny sorts snöflinga, tack vare ny teknik. Den nya stjärnan är djup, ihålig och har en snabel, skriver Sveriges Radio.

– Det som är lite häftigt är att vi har fått ett nytt instrument, en röntgenapparat, och kan titta på enskilda snökristaller. Där har vi upptäckt snöflingor som vi inte har hittat beskrivet i tidigare litteratur. Det är en ny sorts snöflinga, säger Johan Casselgren, forskare vid Luleå tekniska universitet, till SR.

Upptäcktes i nysnö

Forskarna ska nu börja undersöka flingans egenskaper när den utsätts för tryck och blir hårt packad. Genom att undersöka vad som händer om exempelvis en traktor pressar ihop snöflingorna kan man studera snön och se om det bildar sprött eller hållbart material. Det är i nysnö som flingorna hittats.

– Ja, det är i alla fall där som vi har upptäckt dem. Jag tror att det bara är där de dyker upp. För när snö åldras blir flingorna mer och mer som en iskristall, mer som en sfär, säger Johan Casselgren, till SR.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM