SOS om Kalle Anka-effekten på julafton

NYHETER

När Kalle Anka börjar klockan 15.00 på julafton stannar Sverige. Och effekten märks till och med hos SOS Alarm där samtalen minskar rejält.

– Sen börjar det igen och man får höra ”jag har väntat med att ringa till efter Kalle”, säger larmoperatören Niclas Eriksson.

1 av 2 | Foto: Trons/TT
Många familjer värderar timmen mellan tre och fyra lite extra mycket på julafton.

Klockan 15 på julafton börjar en kär favorit bland svenskarna på tv – det handlar såklart om Kalle Anka. Och tv-programmet får fler effekter än man först kan ana.

– Det blir väldigt lugnt och skönt om man ska uttrycka sig så, säger operatören Niclas Eriksson från Malmö som arbetar på SOS Alarm.

Folk ringer alltså färre samtal till 112 under denna högtidliga timme.

– Vi tror att det beror på att många planerar sin julafton omkring Kalle Anka, säger pressansvariga Helena Söderblom.

I fjol minskade larmsamtalen med 16 procent jämfört med timmarna före och efter, och år 2013 var den siffran uppe i hela 26 procent. Även i år räknar man med färre samtal mellan klockan tre och fyra.

– När alla människor sätter sig ner, umgås, äter julgodis och tittar på tv, då sjunker antalet samtal väldigt snabbt till 112, säger Helena.

När Kalle Anka är slut

Dessutom märks en tydlig skillnad när Kalle Anka är slut. Då kommer en ökning av samtal.

– Man får höra ”jag har väntat med att ringa till efter Kalle”, säger Niclas.

Foto: Privat
Niklas Eriksson arbetar på SOS Alarm i Malmö och tycker mest om sekvensen med Kalle Anka och hackspetten.

Vad tycker du om Kalle Anka-effekten, Helena?

– Det visar verkligen att vi själva har en ganska stor inverkan på olyckor som sker. Så om vi alla tänker efter lite grann i jul kan vi minska antalet olyckor och se till att fler får en god jul.

Kalle är en självklarhet

Niclas arbetar vartannat år på jul och i år ska han vara ledig under högtiden. Vid frågan om han kommer att titta på Kalle Anka säger han att det är självklart. Och favoritscenen är:

– Det måste vara själva Kalle Anka, när han är ute i skogen med hackspetten och kolibrierna. Det är riktigt bra.

Även Helena planerar att slå sig ned framför tv:n under den heliga timmen.

– Jag har alltid tittat på Kalle Anka och det kommer jag göra i år igen. Det är viktigt för mig, men min son sexåriga son förstår inte riktigt poängen.

Men trots att Helena och Niclas själva är förtjusta i traditionen uppmanar de folk att ringa även under Kalle Anka vid akuta situationer.

– Jag hoppas att folk inte sitter i ett riktigt livshotande tillstånd och väntar på att Kalle Anka tar slut, hälsar Helena.

Då ska du INTE ringa 112 01:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Kalle Anka

SOS Alarm

Olyckor

Jul