Gävle

Kommunens skylt vandaliserad – visade kvinna i slöja

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

En av Gävle kommuns digitala skyltar vid E4:an vandaliserades under helgen.

Skylten har under veckan som gått visat en bild på en Gävlebo som bär slöja, något som har väckt stor uppmärksamhet.

Varje vecka visar Gävle kommuns välkomstskyltar vid E4:an olika bilder på folk som bor i kommunen, som ett sätt att välkomna bilisterna till kommunen. Det är Gävleborna som själva har nominerat de personer som syns på bilderna.

Förra veckan var det en lärare i kommunen som var med på skyltarna. Gefle Dagblad skriver att kommuninvånarna hade nominerat henne på grund av att hon kämpar för sina elever, trots att hon drabbats av cancer.

Många reaktioner

Veckans skylt har blivit en stor snackis i sociala medier, eftersom läraren på bilden bär slöja.

Kommunen har också fått ta emot många reaktioner. På bara en dag fick Gävle kommun ett 20-tal telefonsamtal och ett 40-tal mejl. Många personer har också lämnat kommentarer om skylten på Gävle kommuns kanaler i sociala medier.

– Det är dels den klassiska islamofobiska inställningen att allt som har med islam att göra är en fara och av ondo. Sedan har det varit de som framhåller att hijab är en symbol för kvinnoförtryck och att det är problematiskt, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun till Gefle Dagblad.

”Vi har över 120 olika språk som talas i Gävle och en stor variation av nationaliteter och religioner som vi väljer att lyfta fram i vår kommunikation. Kvinnan på bilden är en av Gävles många muslimska kvinnor och hon har själv valt att bära huvudbonaden hijab för att hon vill det och för att hon känner sig som sig själv i densamma”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Skylt vandaliserad

I helgen blev en av reklamskyltarna så vandaliserad att den slutade fungera, skriver Gefle Dagblad. Skadegörelsen började i fredags, vilket ledde till att delar av skylten slutade fungera. Skadegörelsen fortsatte under helgen och skylten slutade sedan fungera helt och hållet.

Skadegörelsen har polisanmälts.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle

Brott

Sociala medier

AB Voice