Alliansen splittrad om sjuklönevecka

Publicerad:
Alliansen kommer inte överens om sjuklönesystemet.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Alliansen kommer inte överens om sjuklönesystemet.

NYHETER

Regeringen är inte överens.

C och KD vill skrota arbetsgivarnas ansvar för andra sjuklöneveckan, uppger Ekot.

Men FP tvekar och M vill avvakta resultaten av en utredning.

Kristdemokraterna kommer att driva kravet på att slopa arbetsgivarnas ansvar för den andra sjukveckan i regeringens förhandlingar.

– Företagarna säger att det här är ett av de största hindren för att anställa fler människor. Att ta bort andra sjuklöneveckan tror vi är viktigt för jobben, att fler unga kan komma in på arbetsmarknaden, säger Mats Odell, partiets näringspolitiske talesperson, till Ekot i Sveriges Radio.

M avvaktar utredning

Centerpartiet är inne på samma linje som KD, men Moderaterna vill avvakta en statlig utredning som bland annat ser över sjuklöneveckorna innan man bestämmer sig.

Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton säger till Ekot att han är tveksam till avskaffa arbetsgivaransvaret.

– Det är väldigt viktigt att arbetsgivarna ska ha ett tydligt motiv, incitament, att sköta hälsofrågorna på arbetsplatsen.

S driver samma linje

Inom oppositionen driver Socialdemokraterna också att andra sjuklöneveckan, som infördes i krisuppgörelsen mellan S och de borgerliga partierna hösten 1992, ska bli statens ansvar.

KD vill också förbättra det högkostnadsskydd som finns.

Den socialdemokratiska regeringen införde det nuvarande systemet med att arbetsgivarna betalar de två första sjukveckorna. Det för att arbetsmiljön skulle bli bättre om arbetsgivarna hade ekonomiska skäl till det. Då kritiserade KD systemet och har inte drivit frågan sedan dess, skriver Ekot.

Publicerad: