Unga kvinnor sviker Moderaterna

NYHETER

Stödet för Moderaterna rasar bland unga kvinnor – samtidigt sviker männen Socialdemokraterna.

I kvällens SVT Agenda drabbade Carin Jämtin (S) och Kent Persson (M) samman.

– Jag tror att den politik som sliter isär samhället inte attraherar kvinnor, sade Carin Jämtin.

Partisympatiundersökningen från SCB var temat för kvällens Agenda i SVT. SVT Pejl har tagit in samtliga data från SCB:s partisympatiundersökningar sedan 2006 och analyserat siffrorna utifrån bland annat ålder, inkomstklasser och kön.

Och de nya graferna visar en tydlig trend: unga kvinnor flyr Moderaterna. I maj 2012 fick partiet 28,9 procent av rösterna bland kvinnor mellan 18 och 29 år.

Ett år senare, i maj 2013, var den siffran nere på 20 procent.

"Skeptiska till makten"

– Jag tror att den här gruppen, som man är som ung, är lite skeptiska till makten. Vi granskas varje dag, och det är klart att det är sunt att man är lite skeptisk, sade Kent Persson i kvällens Agenda.

Carin Jämtin hade en annan förklaring till varför kvinnorna flyr Moderaterna.

– Jag tror att den politik som sliter isär samhället och ökar klyftorna inte attraherar unga kvinnor. Det handlar om att regeringen försämrat välfärden, sade Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Men även Socialdemokraterna tappar i vissa grupper. Samtidigt som unga kvinnor sviker Moderaterna, väljer de unga männen bort Socialdemokraterna. Dock inte i lika stor utsträckning.

Viktig mätning

Partisympatiundersökning från SCB, som anses vara den viktigaste av alla opinionsmätningar, blev ett rejält bakslag för Moderaterna. Fredrik Reinfeldts parti backade med 1,2 procentenheter jämfört med SCB:s senaste undersökning i november 2011. Samtidigt ökade stödet till Socialdemokraterna med 0,8 procentenheter.

Men varken Jämtin och Persson tror att valet är avgjort.

– Sittande regeringar granskas mer än vad oppositionen gör. I valrörelsen granskas alla lika. Så det här är fortfarande ett öppet race, sa Kent Persson.