Nyheter

Här avslöjas Tolgfors på film

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

NYHETER

För mindre än två månader sedan började förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) jobba på lobbybyrån Rud Pedersen.

När Aftonbladets reportrar utger sig för att vara kunder som vill köpa hans tjänster för att försöka få igenom en ny lag, nappar han direkt.

– När vi ses, låt oss börja med att resonera igenom på problemet på djupet, så att vi helt förstår det ni vill uppnå. Därefter är det möjligt att välja den bästa vägen att nå resultat, säger han.

I går kunde Aftonbladet avslöja att mer än var tredje riksdagsledamot eller politiskt tillsatta tjänstemän som byter jobb går över till lobbyverksamhet.

Vi berättade också om den moderata politikern Christine Jönsson som begärde 50 000 kronor för att sälja in ett nytt lagförslag. Men hon är långt ifrån ensam.

Gick in som delägare

Moderaten Sten Tolgfors, som suttit i riksdagen i nära 20 år och varit försvarsminister i fem år, avgick i samband med skandalen kring den så kallade Saudiaffären.

Han blev ett hett byte för den danska lobbybyrån Rud Pedersen, som bland annat specialiserat sig på vapenaffärer. I början av mars gick Tolgfors in som delägare och avdelningschef på byråns kontor i centrala Stockholm.

För en och en halv vecka sedan kontaktade Aftonbladets reportrar Tolgfors via mejl. Vi använde oss av vårt alias Hans Peterson och sa att vi ville ha hjälp att få igenom en ny lag som skulle kräva certifikat för att få driva privata asylboenden.

Vi fick svar per mejl redan samma dag och Sten Tolgfors var entusiastisk:

– Jag föreslår att vi träffas, gärna tillsammans med min kollega Martin Sandgren, som kan frågorna väl. Han arbetade under förra regeringen under migrationsministern Barbro Holmberg.

Tidigare tillhörde Tolgfors och Martin Sandgren olika politiska läger, Sandgren var politiskt sakkunnig och pressekreterare på utrikesdepartementet under den socialdemokratiska regeringen.

Nu är de kollegor på den lönsamma och internationella byrån.

Tolgfors vill snabbt ha ett möte med ”Hans Peterson”.

– Då får vi möjlighet att höra mer hur du ser på saken. Till ett sådant möte kommer vi att förbereda frågan och kunna resonera om hur man bäst går vidare.

Möte på kontoret

Dagen efter skriver Tolgfors igen.

– Det är ibland en lagstiftningsfråga, men ibland kan det vara fråga om en certifiering på frivillig grund eller en fråga om upphandlingsregler och rutiner.

I fredags tog Sten Tolgfors och Martin Sandgren emot tre personer som de trodde var ”Hans Peterson” och hans kollegor ”Bo Sandström” och ”Gert Johansson”. I själva verket var det Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Erik Wiman, samt fotografen Ola Axman. Alla tre var utrustade med dolda kameror och mikrofoner.

Mötet äger rum på Rud Pedersens kontor tre trappor upp vid korsningen Kungsgatan-Sveavägen i centrala Stockholm.

Sten Tolgfors och hans kollega vill visa runt på byrån och bjuder sedan på kaffe och bullar.

När vi slår oss ner berättar Tolgfors att han har googlat lite kring problematiken och efter några minuters samtal förklarar han att det finns en mängd olika vägar att gå vidare på.

– Jag nämnde för dig att det finns allt från frivillig certifiering via branschorgan till att man tittar på upphandlingsregler och vilka kvalitetskrav som ställs och uppföljning av tidigare gjorda upphandlingar, det finns en mängd olika saker där lagstiftning är ett exempel.

Efter ytterligare några minuters samtal ger vi oss till känna:

Sten Tolgfors, vi vill inte köpa någon ny lag och vi vill inte köpa några riksdagsmotioner, det blir ingen affär. Vi är reportrar från Aftonbladet och vi undrar nu om du inte ser några moraliska betänkligheter att man kan vända sig till dig såhär och försöka köpa lagar och motioner?

– Inte” ... du har inte fått några sådana exempel över huvudtaget.

Vi har sagt att vi vill köpa en lag och du har sagt att ni ska se hur vi kan gå vidare med det här.

– Du har inte fått någon bekräftelse att du kan köpa en lag.

Men vi är ju väldigt tydliga med att vi vill köpa en ny lag, hade du inte varit intresserad av att sälja den här tjänsten så hade du ju sagt det.

– Vi är ett företag som säljer tjänster, det är rätt uppenbart, när man har ett företag, men vi säger ingenting om att ni kan köpa lagstiftning, det är ni som gör.

När Aftonbladet fortsätter att ställa frågor avbryts vi av Martin Sandgren och blir utkörda ur lokalen. Tolgfors och Sandgren vill inte svara på frågan om de ser några moraliska bekymmer med att ta den här typen av uppdrag.

Sandgren säger att i så fall måste vi beställa tid för en intervju.

”Lät nervös”

Av allt att döma sker sedan någon form av krishantering på Rud Pedersen. Företagets vd Morten Rud Pedersen kopplas in i Tolgfors-ärendet och ringer på fredagseftermiddagen till Aftonbladet upprepade gånger.

– Han lät väldigt nervös, han ringde två gånger och sa att han ville svara på frågor, säger biträdande nyhetschef Jill Sjölund.

I stället för att svara på Aftonbladets frågor när vi var på plats på kontoret gick lobbybyrån ut i branschtidningarna Resumé och Dagens Opinion. I båda fallen hävdar de att de inte alls haft för avsikt att sälja någon lag, trots att det är just detta vi efterfrågat i våra mejl till Tolgfors.

Den före detta försvarsministern skrev också om det hela på sin Facebook-sida:

”Mötet filmades sannolikt av Aftonbladet. Inte heller under mötet får dom av oss något förslag om att köpa lagar, om det är det dom vill hävda att vi ägnar oss åt.”

Inlägget kommenterades av Tolgfors före detta partikamrat Sven Otto Littorin som avgick hastigt 2010 efter att han hade fått frågor om ett sexköp:

”Bra hanterat Sten”, skrev Littorin som i dag också jobbar på en lobbybyrå.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter