Åkesson har utsett nya talespersoner

avAnette Holmqvist, Linda Hjertén, Sofia Roström Andersson

"Har största förtroende för dem"

Nu har Sverigedemokraterna tagit ut en ny laguppställning.

På en presskonferens i dag presenterade Jimmie Åkesson två nya talespersoner för partiet: Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof.

Foto: Jimmie Åkesson med nya talespersonerna i SD, Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof.

Kent Ekeroth, tidigare rättspolitisk talesperson, och Erik Almqvist, tidigare ekonomisk-politisk talesperson, fick lämna sina uppdrag för partiet efter skandalfilmerna som Expressen kunde publicera i förra veckan.

Nu har Jimmie Åkesson presenterat efterträdarna.

"Har jobbat tätt tillsammans"

Sven-Olof Sällström, 44, blir ny ekonomisk-politisk talesperson. Sällström är vice gruppledare och var tidigare ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Han har en bakgrund som företagare och sa när han presenterades på presskonferensen att han vill förbättra förutsättningarna för företagare.

Ny rättspolitisk talesperson blir Richard Jomshof, 43.

– Jag har känt Richard i 14 år och vi har jobbat tätt tillsammans, sa Jimmie Åkesson när Jomshof presenterades.

"Har största förtroende för dem"

Partistyrelsemedlemmen Richard Jomshof har en bakgrund som gymnasielärare, var tidigare ledamot i utbildningsutskottet och har varit redaktör för partitidningen SD-Kuriren.

– Det här är ett arbete jag ser fram emot av många anledningar, säger Jomshof om den nya rollen. 

Han anser att den nuvarande regeringen misslyckats med sitt arbete mot grov brottslighet.

– Jag anser att vi kan bli bättre på hur vi bemöter brottsoffer och på det brottsförebyggande arbetet.

Under förmiddagen var Jimmie Åkesson också gäst hos Malou von Sivers i TV4:s "Efter tio". Där sa han att han har förtroende för partiets nya talespersoner:

– Det är ju så att politiker granskas, men under rådande förutsättningar har jag det största förtroende för de som kommer att utses.

Uteslutning utreds

Richard Jomshof ersätts av Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, och Sven-Olof Sällström ersätts av Mattias Karlsson, ledamot i kulturutskottet. Karlssons post som kulturpolitisk talesperson tas över av Margareta Larsson.

Samtidigt som nya talespersoner nu presenterats fortsätter diskussionerna om huruvida Ekeroth, Almqvist och Christian Westling ska uteslutas ur partiet.

Sverigedemokrater ute i landet har krävt att alla tre ska behandlas lika – och uteslutas ur partiet. Men den bedömningen tycks inte delas av riksdagsgruppen. För Ekeroth verkar det fortfarande finnas förtroende hos partikamraterna i riksdagen.

– Egentligen är det en skild process som ligger på en annan del av partiet, men partigruppen tycker ju, och det gör även Kent, att han ska sitta kvar i riksdagen, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

ARTIKELN HANDLAR OM