Svenskarna i Tunisien riskerar tio års fängelse

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Den 53-årige mannen har tidigare arbetat som livvakt åt en svensk statsminister.

De två svenskarna hålls i fängelse i Tunisien – utan riktigt mat och rent vatten.

Nu riskerar de tio års fängelse för försök till kidnappning.

– UD gör inget för att säkerställa hur de mår. Det är riktigt illa, säger den ene mannens bror.

Läget blir allt svårare för de två svenska män som sitter gripna i Tunisien, misstänkta för försök till kidnappning.

Aftonbladet avslöjade i går hur en 32-årig norsk kvinna rest till Tunisien tillsammans med två svenska män för att återta sin fyraåriga dotter från pappan.

Med sig hade hon två svenska män: en 37-åring och en 53-åring. Men uppdraget gick snett och alla tre greps av polis. Den norska kvinnan släpptes i går fri och har fått tillbaka sitt pass. Svenskarna är däremot anklagade för försök till kidnappning, intrång på privat egendom och angrepp på personer.

Bara torra brödbitar att äta

De hålls nu i Mournaguia – Tunisiens största fängelse, fjorton kilometer sydväst om huvudstaden Tunis. En plats där fångar enligt uppgifter från människorättsorganisationer tidigare har utsatts för tortyr.

– De har dåligt med mat, bara några torra brödbitar att äta och alldeles för lite vatten att dricka, säger 37-åringens bror. UD har inte lyft ett finger för att säkerställa hur de mår. Jag tycker att det är otroligt svagt.

Svenskarna arbetade för ABP World Group, ett internationellt företag specialiserat på att hämta tillbaka bortrövade barn. Som Aftonbladet tidigare har berättat kan priset för att få tillbaka ett barn ligga på mellan 250 000 och 500 000 kronor i ett land som Tunisien.

”Skulle aldrig bära vapen”

En källa med insyn i företagets arbete berättar att svenskarna inte var beväpnade, något som tidigare framkommit.

– På sin höjd hade de pepparsprej för sin egen säkerhet. Men de skulle aldrig bära olagliga vapen. Det är inte så de jobbar.

Den fyraåriga flickans pappa, en 39-årig tunisier, ska tidigare ha dömts två gånger för misshandel av den norska kvinnan. Hon har i förhör uppgett att hon planerade att möta sin exman i en lokal domstol den 27 november och att svenskarna var med som livvakter.

Enligt svenskarnas tunisiske advokat Chaouki Ben Kahla har polisen beslagtagit och gått igenom deras datorer, telefoner, och Ipads.

Riskerar tio års fängelse

– Man har hittat material som kopplar ihop dem med flera liknande fall och som visar hur välorganiserat deras företag är. Att det är specialiserat på att hämta barn i länder som Tunisien, Marocko och Somalia.

Enligt advokaten riskerar männen nu långa fängelsestraff.

– Försök till kidnappning kan ge tio års fängelse. Men det finns avtal om utväxling av fångar, så de skulle kunna vara på väg härifrån efter betydligt kortare tid.

Advokaten tonar ner uppgifterna om svåra förhållanden i fängelset.

– De har tillgång till mat och kaffe och vatten, som alla andra fångar. Och det finns tillgång till läkare om det skulle behövas.

Väntar på tillstånd

Svenskarna förnekar brott.

– De är så klart oroliga nu, säger advokat Ben Kahla.

UD ifrån sig kritiken från 37-åringens bror.

– Vi följer ärendet på plats genom vårt konsulat, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Vad har ni gjort för att säkerställa att svenskarna mår bra?

– Vi har ansökt om tillstånd för att besöka dem, men när det kommer att ges kan jag inte svara på.

Publicerad: