Hotar slå tillbaka hårt

Publicerad 2013-04-01

SEOUL. Efter fyra dagars hot ger nu Sydkorea svar på tal.

Attackerar Nordkorea kommer man ge igen – flera gånger om.

– Vi slår tillbaka utan hänsyn till politiska konsekvenser, sa president Park Geun-Hye i morse.

Samtidigt skickar USA smygarplan till Sydkorea som ett svar på hoten.

I fyra dagar har Nordkorea hotat grannlandet med både kärnvapen och fullblodigt krig, men i den sydkoreanska huvudstaden fortsätter stämningen att vara lugn.

Efter en ledig helg återvände människor till sina jobb på måndagsmorgonen.

Av grannationens krigshets syns inget alls.

Förutom i presidentbyggnaden Cheong Wa Dae.

”Tar hoten mycket allvarligt”

Där inne i det blå palatset hade i morse landets president, Park Geun-Hye, ett möte med försvarsminister Kim Kwan-Jin och flera andra högt uppsatta militärer. Och det var en beslutsam president som lämnade mötesrummet.

– Vi tar hoten från Nordkorea mycket allvarligt, sa Park Geun-Hye.

– Skulle de provocera oss på något sätt kommer vi att svara starkt och snabbt. Och vi kommer att göra det utan hänsyn till politiska konsekvenser.

Svaret på åt vilket håll det barkar kan komma inom bara några timmar, då Nordkoreas parlament idag håller sitt årliga endagsmöte, dagen efter det att ledande företrädare för Kommunistpartiet lovat att skriva in landets rätt till atomvapen i grundlagen.

USA skickar jaktplan

Cho Han-Bum, analytiker vid återföreningsmyndigheten i Seoul, säger att Nordkoreas ledare Kim Jong-un sannolikt inte kommer att komma med någon ny provokation efter mötet, eftersom han "redan har spelat ut de flesta av sina politiska kort".

– De kommer troligen att utfärda någon sorts symboliskt yttrande, säger Cho Han-Bum till AFP.

Men det som skulle kunna provocera Nordkorea ytterligare och hetsa fram nya hot är dock att det i natt blev känt att USA nu också har skickat ett par F 22 Raptor-jaktplan i Sydkorea.

Trappade upp spänningen

Planen, som är av smygartyp och som vanligtvis står på USA:s bas i Okinawa i Japan, är enligt USA där i samband med de två ländernas årliga övning, uppger en amerikansk talesman för Reuters.

Det var efter att USA flög in med två B2-plan under skärtorsdagen och släppte övningsbomber på två sydkoreanska öar som spänningen trappades upp ytterligare och regeringen i Pyongyang hotade att slå till inte bara mot Sydkorea utan också mot både Hawaii och det amerikanska fastlandet.