Facebook

Facebook-telefon blev - en app

Av: 

Peter Pettersson

NYHETER

Någon ny Facebook-mobil blir det inte.

Istället satsar Facebook på en nytt programpaket för i första hand Androidmobiler.

– Vi utgår från människor inte från program och appar, säger Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Senaste veckorna har ryktena om en ny Facebookmobil blivit allt intensivare. Det har även förekommit rykten om att Facebook skulle bygga ett eget operativsystem för mobiler. Men när Facebooks vd Mark Zuckerberg klev upp på scenen i företagets huvudkontor i Menlo Park i Silicon Valley, söder om San Francisco, tog han död på de ryktena direkt.

”Kan inte låsa oss vid mobil”

– Med en miljard användare kan vi inte låsa oss vid en mobil som i bästa fall säljer 10-20 miljoner exemplar. Därför vill vi ge alla mobilanvändare tillgång till det vi utvecklar, säger Mark Zuckerberg.

Istället presenterade Zuckerberg Facebook Home. En ny överbyggnad ovanpå Google operativsystem Android som i huvudsak består av tre delar Cover Feed, Chat Heads och Apps Launcher.

Väljer man att ladda ned Facebook Home till sin Androidmobil får man Cover Feed som låsskärm och kan se bilder på sina Facebookvänner och se deras meddelanden och bilder som de laddat upp på Instagram redan innan man låst upp mobilen. Under Chat Heads visas alla meddelanden oavsett om de kommer från sms, chat eller Facebook och de visas med en bild eller bilder på de som är med i en chattråd.

För att göra det lättare för mobiltillverkare som vill bygga in Facebook Home i kommande modeller har man tagit fram ett särskilt utvecklarkit. Och taiwanesiska Htc har redan tagit fram en mobil tillsammans med Facebook som de döpt till Htc First.

Släpps 12 april

Men Home kommer att fungera på de flesta Androidmobiler med tiden. Den nya appen släpps på Google Play den 12 april och då kommer den att ha stöd för Htc One, One X och One X+ samt Samsung Galaxy SIII och S4 samt Galaxy Note II. Stöd för surfplattor med Android kommer först efter sommaren.

Om och när det kommer en version för Apples Ios och Iphones och Ipads säger inte Facebook något om ännu.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook