SD-politiker vill avskaffa 1 maj

1 av 3 | Foto: Första maj 2010. Lars Ohly (V) talar i Södertälje.

avOscar Nelson

NYHETER

Mattias Karlsson, SD, och Erik Almqvist, SD, vill avskaffa 1 maj som helgdag.

Bland annat nämner de kungens födelsedag som en tänkbar helgdag i stället för 1 maj.

– Det var ju jätteroligt med en födelsedag, då byter dagen datum varje gång vi byter statschef. Det ger mer ett löjligt skimmer över deras förslag, säger Lars Ohly, V. 

Aftonbladet skrev tidigare i veckan om udda förslag från riksdagsledamöter det senaste året. En folkpartist ville införa hästrehab och en moderat tyckte att cyklister ska cykla mot trafiken istället för med.

Nu vill två riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson och Erik Almqvist, avskaffa arbetarnas internationella demonstrationsdag 1 maj som helgdag i Sverige.

Omfattar inte hela folket

I en motion till riksdagen skriver de bland annat: ”Till skillnad från våra övriga helgdagar är den inte knuten till en tradition som har omfattats av hela folket, utan endast av en ideologisk och politisk gruppering. På grund av detta faktum har den därför också ofta haft en splittrande snarare än en enande inverkan på samhället”.

Tänkbara dagar att ersätta 1 maj med skulle kunna vara Engelbrektsdagen, Valborgsmässoafton, statschefens (kungens red anm) födelsedag eller Annandag pingst, skriver Karlsson och Almqvist.

Ohly: ”Löjligt skimmer”

Vänsterpartisten Lars Ohly är en van 1 maj vandrare. Han tycker att förslaget är löjligt.

– Det var ju jätteroligt med en födelsedag, då byter dagen datum varje gång vi byter statschef. Det ger mer ett löjligt skimmer över deras förslag

Lars Ohly tycker att 1 maj är en viktig helgdag.

– Jag tycker att den fyller sin funktion som helgdag, dagen anknyter till en lång tradition av demokratiska rättigheter som ingen annan helgdag gör. De andra helgdagarna i almanackan är knutna till den kristna traditionen och de idéerna är ju långt ifrån vad hela befolkningen tycker, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM