Putin: ”Jag vill uppmana till lugn”

Den ryska presidenten orolig för krig

Den ryske presidenten Putin bryter tystnaden om Nordkorea - och varnar för ett fullskaligt krig.

– Om något, gud förbjude, skulle hända kommer Tjernobyl att framstå som en saga, säger han.

I söndags gick Sydkorea ut och varnade för att Nordkorea förberedde ytterligare en provsprängning av sina kärnvapen.

Uttalandet kom efter att en ökad aktivitet noterats vid den underjordiska provanläggningen Punggye-ri, rapporterar internationella medier.

– Vi försöker utröna om det rör sig om verklig förberedelse för atomprovsprängning eller om det är en ploj för att öka pressen på oss och USA, sade Sydkoreas återföreningsminister Ryoo Kihl-Jae.

Varnar för en upptrappning

Sydkoreas försvarsminister tog senare tillbaka påståendet, rapporterar Sky News, men misstankarna fick Rysslands president Vladimir Putin att i skarpa ordalag varna för en upptrappning av konfliken. Presidenten jämförde Nordkoreas hot med Tjernobyl-katastrofen 1986 och menade att ett krig på Korehalvön kan få ödesdigra konsekvenser.

– Om något, Gud förbjude, skulle hända kommer Tjernobyl att framstå som en saga, sa presidenten i ett tal på den årliga industrimässan i Hanover.

Tar hoten på allvar

Putin hyllade samtidigt USA:s beslut att skjuta upp ett planerat test av långdistansrobotar och gav samtidigt sin syn på allvaret i den pågående konflikten – och uppmanade de inblandade att "lugna ner sig".

– Om det är ett hot eller inte? Jag tror det. Jag skulle vilja be alla att lugna ner sig och börja lösa de problem som i många år har samlats vid förhandlingsbordet.

Publisert: