Nyheter

Peter Nobel: Det liknar apartheid

Av: 

Anders Clark

NYHETER

Rasar mot okunniga politiker och ”smygfascism”

KRITISK Peter Nobel har arbetat för mänskliga rättigheter en stor del av sitt liv. Nu menar han att Sverige politiker glömt dem.

Foto: Börje Thuresson

1986 blev han världens första diskrimineringsombudsman.

Nu menar Peter Nobel att Sverige är på väg bakåt mot rasism och segregering:

– Det är en våg av smygfascism och elitism, det är "vi och dem", säger Peter Nobel till Aftonbladet.

Peter Nobel har följt den senaste tidens debatt om rasism och diskriminering. I fallen där bussresenärer ska ha skiljts åt menar han att diskrimineringen är tydlig:

– Det är glasklart. Otäckt att det ska bli någonting som tolereras, att skilja människor åt och skapa något slags apartheidliknande samhälle.

”Våg av smygfascism”

"Världens första diskrimineringsombudsman" är en titel som Peter Nobel, 81, fick 1986. Sedan dess har han ägnat sin karriär åt att ta strid mot rasism och diskriminering i både FN och Röda korset. Nu menar han att utvecklingen har vänt och är på väg bakåt:

– Det är en våg av smygfascism och elitism, det är "vi och dem". Det här är ett tidevarv av ekonomism, det är ekonomiska faktorer som tar upp arenan, då kommer det här med mänskliga rättigheter i skymundan.

Okunniga politiker

Enligt Peter Nobel har politikerna glömt mänskliga rättigheter, i dagens Sverige är det pengar som räknas. Inte ens när rasism och diskriminering diskuteras minns politikerna rättigheterna.

– Det är märkligt att man för jättelika debatter om det här utan att det över huvudtaget nämns. Det finns mycket stor okunnighet. Först och främst bland politikerna, säger Peter Nobel som själv arbetat som generalsekreterare för Röda korset och expert i FN:s kommitté mot rasdiskriminering.

Vad är problemet då?

– Hur beskriver man en samhällsförändring? att det plötsligt uppstår högerextrema partier i nästan alla europeiska stater som till och med kommer in i parlament. Det är en våg av smygfascism och elitism, det är "vi och dem".

Vad är lösningen?

– En nationell kommission för mänskliga rättigheter, ett oberoende organ som ska ta ställning för mänskliga rättigheter, säger Peter Nobel till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: