Fler svenskar säger nej till flyktingar

NYHETER

Svenskarna motstånd mot att ta emot flyktingar ökar.

Enligt en ny undersökning från SOM-institutet säger 45 procent av befolkningen nej till att ta emot fler flyktingar.

– Sannolikt handlar det om en mobilisering där SD har spelat en viktig roll, säger statsvetaren Marie Demker.

Foto: Marie Demker, statsvetare.

Svenskarnas inställning till flyktingmottagning har under senare år ökat i positiv bemärkelse. Men från 2011 till 2012 har det hänt någonting.

Enligt en undersökning från SOM-institutet ställer sig nu 45 procent av Sveriges befolkning negativa till att vi ska emot fler flyktingar - jämfört med 41 procent 2011.

– Vi ser en tydlig ökning av motståndet. Sannolikt handlar det om en mobilisering under 2012 där frågan om migration hamnade högt upp på dagordningen. Det var en het debatt i medier med starkt fokus på Sverigedemokraterna, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”SD spelat viktig roll”

Enligt Marie Demker beror vändningen sannolikt på Sverigedemokraternas framfart.

När partiets negativa syn på invandring kommer i fokus ökar också folkets skepsis mot att Sverige tar emot flyktingar.

– Jag tror att SD har spelat en viktig roll i den här utvecklingen. Genom att de kommit in i riksdagen har de fått en helt annan plattform för sin politik. Det leder till ett uppsving för intresset i den här frågan, säger Marie Demker.

Utbildning avgörande faktor

Undersökningen visar att åsikterna bland SD-sympatisörer skiljer sig drastiskt från andra väljare.

Bland de tillfrågade i underökningen som röstar på SD är 94 procent negativa till flyktingmottagning. På andra plats hamnar Moderaternas väljare, 53 procent av dem säger nej till ökad invandring.

– Mönstret är detsamma som vanligt och utbildning är den viktigaste förklaringen. Ju högre och längre utbildning desto mindre negativ är man. Ökningen av motståndet är ganska brett, men vi ser en liten övervikt bland äldre över 50 år, säger Marie Demker.

V och MP mest positiva

Sympatisörer till Miljöpartiet och Vänsterpartiet är fortsatt mest positiva till flyktinginvandring. 20 respektive 24 procent bland deras väljare tycker att det vore bra att ta emot färre flyktingar.

I mitten trängs Socialdemokraterna på 42 procent, Centerpartiet 40, Folkpartiet 35 och Kristdemokraterna 34.

Precis som det brukar är storstadsbor och kvinnor något mer positiva till flyktingmottagning.

SOM-undersökningen baseras på enkäter till ett urval av svenskar i åldrarna 18-85 år. 6 289 personer svarade på årets enkät.