Nyheter

Myggarmband kan ge allergichock

Av: 

Annika Forsell

NYHETER

illegala produkter säljs i butiker och på nätet

Myggor..
Myggor..

Andnöd, brännande fötter, utslag och illamående.

Icke godkända myggarmband kan bli en riktig allergifälla, varnar Kemikalieinspektionen.

– Det här är olaglig verksamhet, säger Johannes Knulst på Kemikalieinspektionen.

Myggor är en sommarplåga som många vill slippa. Och på marknaden finns en uppsjö av olika medel som ska hålla de små blodsugarna borta.

Nu varnar Kemikalieinspektionen för att många av de myggarmband som säljs varken är godkända eller kontrollerade och kan ge allvarliga allergiska reaktioner, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinna fick andnöd

Många har hört av sig till Kemikalieinspektionen efter att ha fått biverkningar av armbanden.

– Det har handlat om allt från milda utslag, illamående och huvudvärk till anafylaktisk chock, säger Johannes Knulst på Kemikalieinspektionen, till Aftonbladet.

I juni sökte en 40-årig kvinna och hennes 11-åriga dotter vård på länssjukhuset i Kalmar efter att ha drabbats av allergisk chock. De hade använt varsitt myggarmband som de köpt på Öland och efter ett tag hade deras fötter börjat bränna och den 40-åriga kvinnan fick svårt att andas.

Redan förra året varnade Kemikalieinspektionen för armbanden.

Kommunernas ansvar

– Vi på Kemikalieinspektionen har tillsynsansvar när det gäller huvudimportörer och tillverkare i Sverige. Vi har även tillsynsansvar på nätet och hittar vi något olagligt där polisanmäls det. Men när det gäller småföretagare ligger ansvaret på kommunerna, säger Johannes Knulst.

– Många företagare är omedvetna om lagstiftningen på det här området, eller så struntar de helt enkelt i det.

Myggmedel, tillhör gruppen som kallas biocider, kemiska eller biologiska bekämpningsmedel.

Ny lagstiftning

I september kommer en lagändring gällande biocider. Den nya lagstiftningen från EU kommer att utvidga skyddet för konsumenterna. Men när det gäller de här produkterna tror inte Johannes Knulst att det kommer att innebära så stor förändring.

– Det handlar om biocider i andra varor, som till exempel kläder eller byggmaterial. Hur vi kommer till rätta med de här myggmedlen vet jag inte, annat än att vi fortsätter ha tillsyn. Och att företagarna tar sitt ansvar.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: