Peter Mangs får livstid

avAnders Clark

Hovrättens dom: Två mord och åtta mordförsök

1 av 5 | Foto: Linda Forsell
Mangs i tingsrätten.

Peter Mangs döms för ytterligare tre försök till mord.

Den så kallade serieskytten stannar i fängelset – på livstid.

– Jag har svårt att uttrycka mig att jag är nöjd. Det här har inneburit stort lidande för ett stort antal människor, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

"Brottsligheten är så allvarlig att annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma i fråga", skriver Malmö hovrätt i ett pressmeddelande.

Peter Mangs döms för ytterligare tre mordförsök – på tre män utanför badet Aq-va-kul i Malmö 19 juni 2010.

Ytterligare tre mordförsök

Tingsrätten bedömde det som två fall av grov misshandel. Men hovrätten menar att alla tre männen utsatts för mordförsök. Mangs träffade två av männen i benen under attacken. Tingsrätten menade att det var avsiktligt, men nu konstaterar hovrätten att han stod för långt bort för att veta var han skulle träffa.

– Man kan inte vara säker på att man träffar. Det fanns en risk att träffa mer vitala delar och därmed orsakat att de skulle avlidit, säger rättens ordförande Lars Göran Abelson till Aftonbladet.

Kulorna fällde honom

Enligt hovrätten i Malmö har kulor och tomhylsor som åklagarsidan presenterat varit av "central betydelse i målet".

I november förra året fällde Malmö tingsrätt Mangs för två mord och fem mordförsök, då blev straffet livstids fängelse och någon möjlighet att skärpa straffet i hovrätten fanns inte då Mangs redan dömts till maxstraff.

Trots det har åklagarsidan jagat domar för ytterligare ett mord och flera mordförsök. En tredje morddom hade kunnat få konsekvenser om Mangs i framtiden ansökt om tidsbegränsat straff.

Förnekar fortfarande

Åklagarsidan yrkade på fällande dom för ett tredje mord, men hovrätten har inte gått på åklagarens linje fullt ut.

Peter Mangs själv begärde att han skulle släppas på fri fot inför domen från hovrätten, något som hela tiden setts som osannolikt då han hållits kvar i häktet i väntan på rättens beslut – som i sin tur tolkats som att hovrätten planerat för fängelsestraff för Mangs.

– Han förnekar alltjämt gärningarna, säger Mangs försvarsadvokat Jesper Montan som ska diskutera en eventuell överklagan med sin klient.

"Går inte att få avslut"

Men mördade Trez West Perssons mamma känner inte att domen sätter punkt för mordet på hennes dotter:

– Det är jobbigt. Samhället har satt sin dom på det, men det ultimata hade varit att han också erkänt. Att han står för det han gjort. Det går inte att få avslut, Trez kommer inte tillbaka, säger Jeanette Persson West till Aftonbladet.