Här får Diamanda, 2, åka hem till Sverige

avMårten Eidevall

Var sjuk i tio månader – insamling hjälpte familjen

Blev sjuk av elaka virus Diamanda, 2, här med pappa Kudo, har vårdats i Argentina i flera månader för luftrörsproblem utan att kunna komma hem till Sverige. Men tack vare insamlingar på Facebook och en hemsida på internet fick familjen in en halv miljon kronor. En summa som gjorde det möjligt att återvända hem för att få rätt vård.

Nu är det bevisat – ­kär­leken kan flytta berg.

Efter 10 månader på sjukhus har familjen Holmström fått flyga hem till Sverige med sin sjuka ­dotter Diamanda, 2.

– Det känns otroligt bra just nu, säger mamma ­Ulrika Holmström.

Nu vårdas lilla Diamanda på sjukhus i Sverige.

Ulrika Holmström är ­uppe i varv. Hon sov några timmar i går natt men kan inte riktigt slappna av.

Vid klockan 14 i torsdags landade hon och sambon Kudo med sjuka dottern ­Diamanda, 2, på Bromma flygplats. Resan gick från Buenos Aires med ett ­specialanpassat flyg och avslutades med ambulansflyg från Frankfurt till Stockholm.

Nu sitter de, trötta men lättade, i foajén på Astrid Lindgrens barnsjukhus – en dryg vecka efter glädje­beskedet att de skulle få åka hem.

– Jag har känt mig otroligt glad hela dagen. Det har blivit bättre med Diamanda. Hon andas mer eller mindre själv och nu får hon en chans att bli bättre på flera sätt, säger Ulrika Holmström.

Fick andas i respirator

I mars förra året blev ­Diamanda allvarligt sjuk under familjens vistelse i Argentina.

Flera elaka virus sänkte den lilla flickans immunförsvar och hon tvingades ­ligga på intensiven med respirator för att kunna andas.

Men medan föräldrarna vakade över sin dotter ­började pengarna sina.

Försäkringskassan slutade betala ut ersättning.

Reseförsäkringen löpte ut – något föräldrarna ­missade att förlänga i all turbulens. Och svenska ­ambassaden kunde inte hjälpa till ekonomiskt.

Men familjen gav inte upp. De inledde en insamling, först bara riktade till ­sina närmaste, men sedan startade de hemsidan ­Diamanda.se och en Facebooksida.

Tar en dag i taget

Paret fick in över en halv miljon kronor.

– Det är speciellt. Att så många ville hjälpa till, det är man inte riktigt beredd på, säger Kudo.

Nu ligger Diamanda i ett rum på barnsjukhusets ­intensivvårdsavdelning för längre vistelser. Hur länge vet inte familjen.

– Vi tar en dag i taget. Vi har lärt oss att vara lite försiktiga. Men visst vill vi att Diamanda en dag ska ­kunna gå i förskolan och få ­utvecklas normalt, som ­alla andra barn, säger ­Ulrika.

Men en sak vet familjen säkert – att de vill kunna promenera i friska luften med sin dotter.

– När vi kom ut från sjukhuset i Buenos Aires gick vi förbi några träd. Då ­tittade Diamanda länge och förundrat efter dem. Jag vill att hon ska kunna se himlen och träden igen och få vara ute i friska ­luften.