Narkotika

Fentanyl dödar lika många som heroin

Experten: Den mest akuta frågan vi har

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Den dödliga nätdrogen fentanyl säljs som nässpray och sprider sig snabbt bland unga med ett allt mer ”kaotiskt” missbruk, enligt forskare.

101 dödsfall förra året kopplas till varianter av fentanyl – nu är det lika dödligt som heroin.

– När unga människor dör av skäl som vi enkelt skulle kunna förhindra är det väldigt svårt att sova gott om natten, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

Forskaren vill bland annat förbjuda fentanylplåster.

En osynlig dos kan vara dödlig.

Karfentanil, en variant av den alltmer välkända drogen fentanyl, är uppemot 10 000 gånger starkare än morfin.

– Om en dödlig dos inte är synlig för blotta ögat är det väldigt lätt att överdosera, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

Tillverkas i Kina

Bland heroinanvändare har den syntetiska opioiden länge varit ökänd.

När nyheten spreds 2015 att fentanyl såldes som heroin på nätet uttalade sig ordföranden för Sveriges Brukarförening med ett enda råd: ”Låt bli!”

I början av 2000-talet hörde forskaren Markus Heilig först talas om att langare som spädde ut heroin med fentanyl.

– Fentanyl har funnits lite ”on and off” genom åren, men blivit vanligt de senaste ett och ett halvt, säger forskaren Markus Heilig.

”Vet inte vad vi ska ta oss till”

Fentanyl och fentanylanaloger tillverkas ofta i Kina och säljs via nätet som pulver eller nässpray.

Nu är det den drog som håller Markus Heilig vaken om nätterna.

– Det finns en ny, växande grupp som jag inte riktigt vet vad vi ska ta oss till med. Det är relativt unga personer som använder droger på ett väldigt kaotiskt sätt – ofta men inte regelbundet, vilket gör att toleransen går upp och ned.

– Paradoxalt nog har den mer klassiska narkomanen en höggradig tolerans, eftersom de tar varje dag. De sporadiska och mer kaotiska unga utvecklar inte den toleransen, säger Markus Heilig.

Dödsoffer slutar andas

Ruset som fentanyl ger är en sorts ”stillsam eufori”, enligt Markus Heilig. Fentanyl dödar genom andningsstillestånd.

– Gränsen kan vara hårfin från att man är försjunken där i sin stillsamma eufori till att man omärkligt glider över i ett tillstånd där andningen sjunker. Nästa gång någon tittar kan personen vara död.

Bröder åtalas för åtta dödsfall 

Under tisdagen åtalades två bröder för bland annat grovt vållande till annans död. Åtta personer har dött i bland annat Mullsjö, HörbyMotalaOrsa, Stockholm och Halland.

Bröderna från Stockholmsområdet ska ha sålt de två fentanylanalogerna akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl som nässpray.

– Akrylfentanyl är lika starkt som vanligt fentanyl, det vill säga 50–100 gånger starkare än morfin, men det som gör det förrädiskt är att det tas upp genom nässpray. Fettlösligheten gör det lättare att passera genom nässlemhinnan, säger Markus Heilig, professor i psykiatri.

Orsakar historiskt många dödsfall

Antalet personer som dör av fentanylanaloger är nu på samma nivå som heroin, enligt statistik från Riksmedicinalverket. Under 2017 bidrog någon fentylanalog till 101 dödsfall – jämfört med 102 dödsfall av heroin.

Detta är ett trendbrott.

– De är nu i samma storleksordning. Jämför med 2015, då orsakade heroin tre gånger fler dödsfall än fentanylanaloger, säger Anna Jönsson, toxikolog på Rättsmedicinalverket.

Statistiken sträcker sig fram till 15 december 2017. Däremot har antalet dödsfall av rent fentanyl gått ned.

Vill förbjuda fentanylplåster

Den nya gruppen av unga fentanylmissbrukare är svårbehandlade, enligt Markus Heilig. Ofta kommer de inte i kontakt med sjukvården förrän de behandlats på intensiven för överdos.

En viktig åtgärd är att få till långsiktiga behandlingar av fentanylmissbrukare. En annan att motgift ska bli mer tillgängligt på sjukhus eller hos närstående till missbrukare.

Markus Heilig vill även förbjuda fentanylplåster, som kan missbrukas och för många innebär en första kontakt med drogen.

– Fentanyl är ett mycket potent, kortverkande medel som har sin plats inom sjukvården. I samband med operationer är det på många sätt oersättligt. Däremot det här med fentanylplåster, det är rent trams som det inte finns ett medicinskt behov för. Det utsätter patienter och andra för betydande risker som är helt onödiga, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

Hur akut är fentanylfrågan?

– Det är en av de mest akuta vi har. När unga människor dör av skäl som vi med enkla medel skulle kunna förhindra är det väldigt svårt att sova gott om natten, säger professor Markus Heilig.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Alexzander, 16, dog av överdos – nu vill mamman varna andra

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotika

Missbruk

Rättsmedicinalverket

Linköpings universitet