Haverikommissionen: Därför kraschade Herculesplanet

Reporter: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Norska försvaret
De omkom Från vänster: Truls Audun, Ørpen, 45, Bjørn Yngvar Haug, 40, Siw Robertsen, 45, Ståle Garberg, 42, Steinar Utne, 35.

Det norska Herculesplanet kraschade oförklarligt in i Sveriges högsta berg.

Nu släpper haverikommissionen en förklaring till katastrofen.

– Besättningen hann inte reagera, säger norske generalmajoren Morten Haga Lunde till Svenska Dagbladet.

Herculesplanet kraschade rätt in i Kebnekaisemassivet i Lappland under en övning 15 mars i år.

Efter kraschen fanns bara småbitar kvar av det stora militärplanet. Alla fem besättningsmän omkom.

Fick ingen varning

I augusti kunde Aftonbladet avslöja att planets svarta lådor hittats. I kväll avslöjar Svenska Dagbladet haverikommissionens första resultat från utredningen.

Tidigt framgick det att planet flugit för lågt och rakt in i bergväggen.

Efter analys av de svarta lådorna har haverikommissionen kommit fram till att besättningen inte fick någon som helst förvarning om kollisionen.

Inställd på landning

– Ingenting tyder på att besättningen var medveten om faran. Inget i de nya informationer vi fått motsäger det, säger utredningsledare Agne Widholm vid Statens haverikommission till SvD.

Enligt SvD hade Herculesplanet både en avancerad radar och olika system för att varna för kollision med marken. Men inför passagen över bergsmassivet var systemen inte inställda för det – utan för den planerade landningen i Kiruna.

"Hann inte reagera"

– Vi har inte funnit några tekniska fel och systemen har inte gett någon kollisionsvarning. Det är tekniskt invecklat, men beroende på hur man använder systemen kan man få olika varningar. Men det finns ingen förvarning och ingen undanmanöver, säger Agne Widholm.

Den norske generalmajoren Morten Haga Lunde har tidigare flugit Hercules. Han bekräftar för SvD att det är möjligt att ställa in systemen så att inga förvarningar ges för kollision.

– Besättningen hann inte reagera, sannolikt har de varit i god tro. Det är förfärligt. Vi hoppas i slutrapporten få svar på varför utrustningen inte gav de varningar som man kunde förvänta sig, säger generalmajor Lunde.

Publicerad: