Regimkritiker försökte storma Nobelfirandet

Regimkritikerna Meng Huang och Liao Yiwu tog sig förbi ett tiotal Säpovakter, avspärrningar och uniformerad polis.

Framme vid entrén till prisutdelningen stoppades de till sist av en ledig polis.

– Jag tänkte att de skulle göra något dumt, säger polisen till Aftonbladet.

Gästerna var på väg att lämna pristutdelningen på Konserthuset och ta sig vidare till festen i Stadshuset när exilförfattaren Liao Yiwu, 54, och konstnären Meng Huang, 46, slog till.

Efter att ha bytt om inne på biografen Sergel forcerade de avspärrningen och tog sig förbi ett stort antal uniformerade poliser och ett tiotal Säpovaktet som väntade på sina skyddsobjekt på torget. Männen skrek högt och sprang mot entrén till Konserthuset utan att någon reagerade.

Skrek på kinesiska

– Jag stod och pratade med en kompis när jag ser att de kommer på andra sidan polisbilen. De är nakna och skriker på kinesiska. Det verkar som om de ville skapa uppmärksamhet, säger en ledig polis som befann sig på platsen.

Ingen av Säpovakterna eller de uniformerade poliserna följde efter.

– Jag reagerade instinktivt när jag såg dem springa där det var avspärrat. Jag tänkte att de skulle göra något dumt, säger den lediga polisen.

Precis innan de tog sig in till gästerna fick han stopp på de två männen.

– Framme vid trappan till konserthuset lyckades jag brotta ner dem och hålla fast dem. Efter en kort stund fick jag hjälp av övrig polispersonal.

Efteråt stoppades en kvinna som kom framspringande av Säpopersonal. Männens tillhörigheter hittades inne på en toalett på biografen Sergel.

När Aftonbladet kontaktar Säpo hänvisar de till den öppna polisen.

– De ansvarar för det yttre skyddet, så rörande den incidenten får du fråga dem, säger Alex Ahlin vid Säpos ledningscentral.

Var berusade

För bevakningen på plats svarade Norrmalmspolisen i Stockholm.

– Kanske var det inte så tätt med poliser vid avspärrningen, de sprang in på området där de togs om hand, säger stationsbefälet Ove Hagdahl.

Liao Yiwu har avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för sina regimkritiska böcker och riktat hård kritik mot Mo Yan som Nobelpristagare. Både han och konstnären Meng Huang bor numera i Berlin.

De båda omhändertogs enligt lagen om berusade personer och får tillbringa natten i arresten.

Publisert: