Svininfluensan slår till i Sverige

Smittskyddsinstitutet: Vi önskar att fler hade valt att vaccinera sig

De rapporterade fallen av svininfluensa ökar i Sverige.
De rapporterade fallen av svininfluensa ökar i Sverige.

Svininfluensan är tillbaka.

Efter att ha skördat människoliv i både Norge och Kina på kort tid ökar nu de rapporterade fallen i Sverige – och än har vi bara sett början.

– Vi hade önskat att fler människor i Sverige hade vaccinerat sig, säger Annika Linde på Smittskyddsinsti­tutet.

Under förra vinterns influensa­period var det den vanliga säsongsinfluensan av typ A som dominerade.

Nu har 2009 års stora samtalsämne kommit tillbaka.

Inga kända biverkningar

Svininfluensan, eller A(H1N1), ser ut att slå till mot Sverige med full kraft.

Vid Smittskyddsinstitutets senaste influensarapport för vecka 52 stod svininfluensan för 36 procent av alla rapporterade influensafall, 58 av 163.

Men bakom siffrorna finns med all säkerhet ett stort mörkertal.

– Man testar ju bara ett litet urval av dem som söker vård. Svininfluensan är ganska mild hos många som kanske bara märker av den som en vanlig förkylning, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Äldre och personer inom riskgrupperna, framför allt hjärt- och lungsjuka, uppmanas att vaccinera sig med årets vaccin, som uppges sakna kända biverkningar.

– Vi går inte ut med någon vaccinationskampanj för hela befolkningen, men vi har verkligen försökt få de inom riskgrupperna att vaccinera sig.

Drabbades ändå

Även om man under tidigare år har vaccinerat sig mot svininfluensan bör man ta en ny dos. I helgen rapporterade SVT:s Tvärsnytt om en lungsjuk person som vaccinerade sig 2009, men som ändå drabbades nyligen.

– Skyddet efter en vaccinering ligger ju någonstans mellan 70 och 80 procent. Men med ett sådant skydd minskar ju risken att smittas avsevärt, säger Annika Linde.

Kulmen i februari

Totalt under hösten och vintern fram till vecka 52 hade det i Sverige rapporterats 113 fall av svininfluensa av totalt 389 influensafall.

Kulmen på årets influensaperiod väntas inträffa först i februari.

I morgon kommer nästa influensarapport med de senaste siffrorna, och en ny indikation på svin­influensans framfart, från Smittskyddsinstitutet.

I Norge har över 80 testat positivt för svininfluensa och en handfull är inlagda på sjukhus. En elvaårig pojke dog av svininfluensa i mellandagarna.

Bröt ut i Mexiko

Heter också A(H1N1).

Bröt ut för första gången i Mexiko i april 2009. Världshälsoorganisationen insåg snart att den var extremt smittsam och klassade utbrottet som en pandemi, alltså en epidemi som sprids över hela världen.

I Sverige erbjöds alla medborgare vaccinet Pandemrix. Omkring fyra miljoner svenskar vaccinerades. De flesta länder i Europa valde att inte vaccinera alla sina medborgare.

Riskgrupperna är bland annat gravida, människor med hjärt- och lungproblem eller astma.

Publisert: