William Petzäll död

Riksdagsledamoten William Petzäll har avlidit.

Det bekräftar hans familj via Svenska Brukarföreningen Anhöriga.

Petzäll blev 24 år.

Den förre SD-politikern William Petzäll har avlidit, det bekräftar hans familj för Aftonbladet via Svenska brukarföreningen Anhöriga.

– Jag fick veta det för bara en stund sedan, säger Agneta Söderlund, ordförande i Svenska Brukarföreningen Anhöriga, vid 18-tiden.

Hittades i lägenhet

William Petzäll hittades bara två timmar tidigare avliden på en soffa i sin mammas lägenhet av en nära anhörig. Enligt Svenska Brukarföreningen dog Petzäll troligen av en överdos.

– Jag har följt hans kamp, säger Agneta Söderlund.

Polis och ambulans kallades snabbt till lägenheten. Läkare på plats konstaterade att han var död.

– Lägenheten är tills vidare avspärrad för teknisk undersökning, men för närvarande har vi inget som tyder på att mannen utsatts för något brott. En rättsmedicinsk undersökning kommer att göras för att fastställa dödsorsaken, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Sökte efter hjälp

Petzäll har under flera år brottats med drogproblem, och tidvis varit inlagd på behandlingshem för sitt missbruk.

I juni i år skrev hans mamma Annika Petzäll en debattartikel i Aftonbladet där hon kritiserade hur hennes son hade behandlats av missbrukarvården:

"Läkare har sagt att jag ska ställa in mig på det värsta, att nästa gång han använder också kan vara den sista."

Han fick inte den hjälp han sökte efter.

– Jag vet att han gick och väntade på att få komma in på en behandling. Han har kämpat så, säger Agneta Söderlund, ordförande i Svenska Brukarföreningen Anhöriga som var medförfattare till artikeln.

William Petzäll har vid flera tillfällen beskrivit för Aftonbladet om hur han reviderat många av sina åsikter efter avhoppet från Sverigedemokraterna, och att han som politisk vilde har kunnat fokusera mer på sin hjärtefråga, narkotikapolitik.

Riksdagen högtidlighåller

Petzäll valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2010. Året därpå lämnade han partiet men satt kvar i riksdagen som politisk vilde.

På sin hemsida uppger riksdagen att man kommer att högtidlighålla minnet av William Petzäll tisdagen den 18 september. "Riksdagsledamot William Petzäll, invald för Dalarnas valkrets, har hittats avliden i dag den 1 september. William Petzäll valdes in i riksdagen år 2010", skriver man på hemsidan.

På lördagskvällen nåddes också hans tidigare partikamrater i Sverigedemokraterna av dödsbudet. "Det är med stor sorg vi tagit emot detta besked. Vi minns William Petzäll som en uppskattad kamrat och en politisk talang av sällan skådat slag. Våra tankar går nu till William Petzälls anhöriga", skriver partiets pressansvarige Martin Kinnunen i ett pressmeddelande.

William Petzäll blev 24 år gammal.

Publisert: