Hennes make utpekas som gay

1 av 5 | Foto: Helle Thorning-Schmidt tillsammans med sin Stephen Kinnock på röda mattan i Köpenhamn.
NYHETER

Danmark skakas just nu av en stor politisk skandal.

Maktmissbruk, läckor och en förbannad statsminister som tvingats dementera rykten om att hennes man är homosexuell.

Ingredienserna i härvan är som hämtade ur den populära tv-serien "Borgen".

Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt har varit Danmarks statsminister i knappt ett år men det har stormat rejält runt henne under den korta tiden som regeringschef.

Härvan började 2010 när det framkom att hennes man Stephen Kinnocks betalar skatt i Schweiz, trots att han bor i Danmark. Ekonomiskt är det betydligt mer fördelaktigt att skatta i Schweiz och att socialistledarens man undviker skatt sågs inte med blida ögon. Helle Thorning-Schmidt kallades redan då för ”Gucci-Helle” för sin eleganta klädstil.

Läckt privata uppgifter

Men paret stod på sig och hävdade att de inte gjort något fel eftersom maken arbetar i Schweiz och bara vistas i Danmark med familjen på veckosluten.

En utredning av Skatteverket gav också paret rätt. Men historien stannar inte där.

Frågan nu är om dåvarande skatteministern Troels Lund Poulsen och hans medarbetare försökte påverka Skatteverket att fatta ett beslut till det blivande statsministerparets nackdel. Ministern och hans stab anklagas också för att ha läckt privata och hemliga uppgifter ur utredningen till pressen i ett försök att smutskasta sin politiska motståndare Helle Thorning-Schmidt.

Detta ska nu en särskilt skattekommission med en domare reda ut.

Riskerar fängelse

– Den stora frågan är om den förra regeringen är involverad i det här. Det är ju faktiskt olagligt och den förre skatteministern Troels Lund Poulsen och hans spindoctor riskerar fängelse. Det här är en av de största skandalerna i dansk politik, säger Drude Dahlerup som är professor i statsvetenskap och genusvetenskap vid Stockholms universitet.

43 vittnen, däribland förre statsministern Lars Løkke Rasmussen, är kallade till kommissionen för att berätta vad de vet.

Statsministern som dras med usla opinionssiffror är märkbart pressad av situationen. Så pressad att hon i lördags gick ut i ett öppet brev och dementerade rykten om hennes mans påstådda homosexualitet. Uppgifter som kommer från skatteutredningen.

– Det var ett försök att vara proaktiv och föregå ryktena. Men nu har det blivit en världsnyhet att en statsminister gör ett sådant uttalande, säger Drude Dahlerup.

Tuff bevakning

Hon säger att den mediala bevakningen av Helle Thorning-Schmidt har varit tuff. Hennes kläder och stil har ifrågasatts och homoryktena ifrågasätter nu också hennes kvinnlighet.

– Det har gått många rykten om manliga statsministrar. Om alkoholproblem och kvinnoaffärer, men inget har nått offentligheten som i Helle Thorning-Schmidts fall.

Kommissionen som ska reda ut den politiska härvan har nu två år på sig.