Kinas nya ledare tar plats

avSvante Lidén

Publicerad:

Just nu är all uppmärksamhet på huvudmatchen den 6 november mellan ­Obama och Romney.

Men uppgörelsen två dagar senare är minst lika viktig för Sverige: då ska ­Kinas nya ledare ta plats på tronen.

Självfallet blir det inte frågan om något demokratiskt val i Kina. Såna procedurfrågor klarar partitoppen av utan yttre ­inblandning.

Processen kallas för demokratisk centralism och är ett förfarande som åtminstone förr hyllades av västerländska nackskottsromantiker på vänsterkanten.

Det viktiga i Kina är stabiliteten och att kommunistpartiets absoluta makt och pamparnas tillträde till köttgrytorna ­inte får hotas – av någonting.

Fritt för spekulationer

”Alla” väntar sig att den nya ledningen ska stå för någon slags förändring. Men inget tyder på att avrättningarna och förföljandet av oliktänkande kommer att upphöra.

Maktkampen bakom kulisserna har ­varit stenhård. Men väldigt lite har sipprat ut så det har varit fritt fram för spekulationer. Det var likadant i gamla Sovjetunionen där de så kallade kremlologerna försökte klura ut vad som var på gång i partitoppen genom att analysera hur pamparna stod i förhållande till Ledaren uppe på Leninmausoleet i Moskva på första maj.

Åtalades för mord

I en del fall har dock maktkampen skett med brutal öppenhet. I våras briserade bomben i Chongqing. Påläggskalven Bo Xilai, partichef i Chongqing föll i onåd. Hans fru Gu Kailai åtalades och fälldes för mord på den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Hon fick en villkorlig dödsdom, i praktiken livstids fängelse och Bo Xilai blev av med alla privilegier, uteslöts ur partiet och väntar nu på att få ett kännbart straff.

Många har spekulerat i att alltsammans bottnade i att den populäre Bo Xilais kamp mot korruptionen i Chong­qing skaffade honom många fiender i partitoppen och att han höll på att underminera vicepresidenten Xi Jinpings position som ny ledare för folkrepubliken.

Går i pension

President Hu Jintao kommer att gå i pension under kongressen.

Det ska även premiärminister Wen Jiabao göra.

Allt kan förstås hända (och är förmodligen redan avgjort) men efter parti­kongressen kommer med intill visshet gränsande sannolikhet nya laguppställningen att se ut så här (se faktarutan).

Ledarna som försvunnit

Publicerad: