Facket: Det är en slavrelation

avKarin Östman, Josefin Sköld

Publicerad:

Aftonbladet avslöjar: Fler chefer inblandade

Restaurangen på bilden är inte en av de utpekade

I de sex fastigheterna på bilden här intill har 24 nyanlända pakistanier slussats in av flera chefer på McDonalds.

Cheferna har själva skickat in ansökningarna till Migrationsverket – i flera fall ska de nyanställda ha tvingats betala hundratusentals kronor för sina jobb.

– Det är en slavrelation, säger Katja Ojanne på Hotell- och restaurangfacket.

Så slussade de in pakistanierna i sin verksamhet

Gränspolisen utreder just nu två chefer på McDonalds som misstänks ligga bakom en omfattande härva där pakistanska medborgare ska ha tvingats betala upp emot 150 000 kronor för ett arbete på snabbmatsjätten.

Enligt McDonalds har de två utpekade arbetsledarna gjort detta på eget initiativ.

– Det här gäller bara två personer verksamma vid en restaurang i Stockholm, säger tillförordnade presschefen Håkan Ström på McDonalds.

Men Aftonbladets granskning visar att härvan är betydligt mer omfattande än så. De senaste tre åren har McDonalds Sverige AB ansökt om arbetstillstånd för totalt 209 pakistanier –bara i Stockholm.

Fyra chefer på sammanlagt fyra restauranger återkommer särskilt ofta. Förutom de två redan misstänkta kan vi nu knyta ytterligare två arbetsledare till härvan.

Attraktiv arbetskraft

Tjugofyra av de pakistanier som beviljades arbetstillstånd har alla kopplingar till varandra. Framför allt genom att de bott i samma lägenheter och anställts av samma fyra chefer. Flera har betalat dyrt för sina arbetstillstånd.

– Pakistanierna är mycket attraktiv arbetskraft på McDonalds. De vågar inte vara sjuka, tjafsar inte om övertid och anmäler aldrig arbetsskador, säger Sofia som jobbat på en av de aktuella restaurangerna.

Hon är en av flera som för över ett år sedan anmälde arbetsledarnas verksamhet till McDonalds huvudkontor. Men responsen ska ha uteblivit.

– Jag reagerade på att de hela tiden ville få bort svensk arbetskraft.

Arbetstillståndsprocessen kan enligt Migrationsverket i vissa fall ta sex månader.

Pakistanierna som arbetat på McDonalds har varit släktingar, vänner och bekanta till de båda cheferna. Men några har också lockats hit genom tidningsannonser i Pakistan, enligt en uppgiftslämnare.

Många sökande

Samtliga har sedan fått en minimilön, som administrerats av McDonalds Sveriges huvudkontor, på drygt 18 000 kronor i månaden. Men för att betala av anställningen har pengar sedan förts över till chefernas konton.

– Det är en slavrelation. Arbetstagaren blir helt knuten till arbetsplatsen och arbetsgivaren som avgör om man får stanna eller åka hem, säger Katja Ojanne, styrelseledamot i Hotell- och restaurangfacket, Stockholm.

Arbetslösheten för medlemmar i Hotell- och restaurangfacket är just nu 9,3 procent. Enligt Katja Ojanne finns därför inget behov att rekrytera arbetskraft från andra länder.

– Jag har själv jobbat på McDonalds, det var väldigt många sökande till varje plats och det gällde både köks- och städpersonal, ­säger hon.

Så varför känner McDonalds behovet att rekrytera arbetskraft från Pakistan?

– Vi som företag rekryterar bara på den svenska marknaden, säger Håkan Ström.

Hur kommer det sig då att hundratals ansökningar om arbetstillstånd för pakistanier har gått genom McDonalds huvudkontor?

– Det är väldigt svårt att säga någonting om det i dagsläget. Vi ska komma ihåg att det område du frågar om är fråga för en polisutredning kopplad till två personer verksamma vid en enskild restaurang.

Men vår kartläggning ­visar att fler chefer och fler restauranger är inblandade.

– Det är helt nya uppgifter för mig. Jag hoppas de kommer polisen till del.

Aftonbladet har sökt de utpekade restaurangcheferna utan resultat.

Publicerad: