Våldsamma protester har krävt flera dödsoffer

Av: Mira Micic, Oskar Forsberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vreden över den islamfientliga filmen sprider sig

1 av 6
Somaliska ungdomar i en demonstration mot den islamfientliga filmen i Mogadishu. MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

Folkmassor med tusentals människor har samlats till våldsamma protester i bland annat Egypten, Libanon, Pakistan, Afghanistan, Nigeria och Tunisien.

På flera håll har ambassader satts i brand eller stormats i protest mot nidfilmen om profeten Muhammed.

Kaoset har i Tunisien och Libanon krävt flera dödsoffer.

Demonstranter har tagit sig in på tyska ambassaden i Sudans huvudstad Khartum och satt eld på byggnaden, uppger nyhetsbyrån AFP.

Vittnen i Khartum berättar för nyhetsbyrån AP att sudanesisk polis har öppnat eld mot demonstranter som försökt ta sig in på USA:s ambassad.

Bränder och tårgas

Hundratals demonstranter har stormat tyska ambassaden, bilarna har satts i brand och polisen svarar med tårgas. Deras vrede orsakades bland annat av ett beslut i konstitutionsdomstolen i Karlsruhe, om att Muhammedkarikatyrer ska tillåtas i gatuaktioner i Tyskland. Det skriver Sveriges Khartum-ambassad på sin webbplats.

Cirka 5 000 människor deltog i stormningen av den brittiska och den tyska ambassaden, rapporterar AFP:s utsända på plats. Förstörelsen är stor och lokalerna delvis utbrända. Enligt Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, ska ambassadpersonalen vara utom fara, rapporterar AFP.

Skottlossning vid USA-ambassad

Polis uppges ha använt tårgas mot folkmassan, men några av demonstranterna lyckades klättra upp på den tyska ambassadens tak. Andra attackerade byggnaderna och lyckades slita ner den tyska flaggan och ersätta den med en svart islamist-flagga.

Senare under eftermiddagen kom uppgifterna om att minst 5 000 demonstranter anlänt i bussar och bilar till den amerikanska ambassaden utanför Sudans huvudstad Khartum. Ett ögonvittne berättar för Reuters att demonstranterna tänt flera eldar på ett torg nära ambassaden. Polisen skjuter skarpt mot folksamlingen, enligt nyhetsbyrån AP.

Skola sattes i brand i Tunis

Även USA:s ambassader i Tunisien och Libanon har attackerats. Enligt AFP har två personer dödats och 29 skadats i Tunisien. Demonstranter ska ha satt eld på träd och krossat fönster innanför ambassadens murar. En amerikansk skola bredvid ambassaden sattes också i brand och brandkåren hindrades från att komma fram, uppger AP.

AFP:s utsände rapporterar att polisen avlossat varningsskott för att skingra de hundratals demonstranterna utanför ambassadområdet.

En död i Libanon

I Libanon har en person dödats och minst 25 skadats under sammandrabbningar mellan islamister och polis, uppger AFP och Reuters.

På fredagen ändrade svenska utrikesdepartementet sina reserekommendationer för resor till Libanon. UD avråder nu från icke nödvändiga resor till landet.

I Jalalabad i Afghanistan samlades hundratals afghaner. De brände upp en amerikansk flagga och en docka föreställande president Obama, uppger AP.

Protester världen över

Runt 300 människor deltog i protesterna i Libanon och satte eld på en snabbmatsrestaurang från den amerikanska kedjan KFC.

Händelsen skedde parallellt med att påven i dag landade i Libanon för en tredagarsvisit. Han uttalade sig vid sin ankomst för fredlig samexistens mellan kristna och muslimer och mot religiös extremism.

Samtidigt fortsätter våldsamma protester mot den anti-muslimska filmen ”Innocence of muslims” utanför flera amerikanska ambassader världen över.

Beduinattack

En grupp egyptiska beduiner har stormat ett läger som tillhör den internationella fredsbevarande styrkan MFO på Sinaihalvön, uppger en egyptisk säkerhetskälla för AFP.

Beduinerna forcerade ett stängsel och satte eld på ett av lägrets observationstorn. I de strider som bröt ut efteråt skadades två colombianer och en egyptier. Det är oklart hur svåra skadorna är.

Publicerad: