Martin och Johan tillbaka i Sverige: ”Vi mår bra”

Jubel och kramar från de anhöriga mötte Johan Persson och Martin Schibbye när de steg ur bilen på Arlanda.

– Vi börjar så sakteliga förstå allt vi varit med om, sade Martin Schibbye till Aftonbladet.

Klockan 7.45 i morse lyfte de mot Sverige. Klockan 11.23 landade planet på Arlanda.

Deras anhöriga väntade på dem innanför dörrarna i flygplatsens vip-rum. När bilen med Martin och Johan anlände till platsen utbröt jubel. Och ett enda stort kramkalas.

Tog bild på sig själva

Martin och Johan var glada och log stort när de träffade sina familjer första gången på 14 månader.

Trots att Martin träffat sin fru Linnea Schibbye Steiner tidigare, hon flög i veckan ner till Istanbul, var det känslosamt att vara tillsammans i Sverige igen.

Efter kramkalaset fotades Martin och Johan med sina anhöriga. Då passade de på att ta en bild på sig själva framför pressuppbådet. Innan Johan och Martin hoppade in i bilen på väg in till Stockholm pratade de kort med de samlade journalisterna.  

– Vi mår bra, men vi har sovit väldigt dåligt. När man lägger sig ner går tankarna till de som är kvar. De som inte är fria, säger Martin Schibbye till Aftonbladet.

– Det är väldigt skönt att vara hemma. Väldigt skönt att vara i ett land där man kan tala fritt, säger Martin Schibbye.

Johan Persson tackade alla som stöttat honom och Schibbye under fångenskapen i Etiopien.

– Det har varit ett stort stöd, säger han.

Innan de hoppade in i bilen hänvisade de till presskonferensen som de håller efter lunch. Aftonbladet direktrapporterar därifrån klockan 13.15.

"Försöker få ordning och struktur"

Efter 14 månader i etiopiskt fängelse släpptes Martin och Johan fria i måndags. Sedan dess har de befunnit sig på svenska konsulatet i Istanbul, dit UD tagit journalisterna. Enligt ambassadören Jens Odlander skulle de efter frigivningen få vila ut där och kunna ”jämföra varandras sidor”.

Vännen och journalistkollegan Anna Roxvall fanns i går kväll redan vid deras sida.

– Jag är med dem nu. Vi försöker få en slags ordning och struktur kring vad som hänt i Sverige och världen och vad som stått i pressen under senaste året. Vi jämför det med deras upplevelser, säger Anna Roxvall.

Såg skenavrättningen på tv

I går kväll samlades familjen Schibbye hemma hos Martins syster Greta för att se på SVT:s Uppdrag granskning, som bland annat tar upp att Martin skenavrättades av militären.

– Det är väldigt starka bilder, att se Martins jagade blick. Vi talade om det var bra att det här visades innan de var hemma, men det var okej för dem. Det kan vara bra att folk vet vad de varit med om.

Publisert: