Forskarnas fynd: Gigantisk diamantplanet

avOlof Svensson

1 av 3
Diamantplaneten kretsar kring en stjärna som är synlig med blotta ögat.

Franska forskare har upptäckt en riktig diamant - dubbelt så stor som jorden.

Ädelstenen cirkulerar 40 ljusår ifrån oss och kan vara det lyxigaste i hela rymden.

Den gigantiska diamanten upptäcktes av ett forskarteam från USA och Frankrike. Trots att den befinner sig 40 ljusår från oss kretsar den kring en stjärna som är synlig med blotta ögat.

Planeten, som döpts till "55 Cancri e" har en radie dubbelt så stor som jorden och temperaturen på ytan är 1 648 grader.

– Ytan på planeten är sannolikt täckt av grafit och diamant snarare än vatten och granit, säger Nikku Madhusudhan, en av forskarna bakom upptäckten till Sky News

Unikt fynd

Forskarna på institutet för astrofysik i franska Toulouse uppskattar att minst en tredjedel av planetens massa kan bestå av diamant.

Diamantplaneter har tidigare upptäckts i rymden, men det nya fyndet beskrivs som unikt eftersom det är första gången man kunnat studera en planet i detalj. Det är även första gången man hittat en planet som kretsar kring en sol-liknande stjärna.

Fler diamanter att vänta

Nikku Madhusudhan menar att upptäckten innebär att man inte längre kan anta att planeter ute i rymden har samma kemiska beståndsdelar, kärna eller atmosfär som jorden.

David Spergel, astronom vid Princeton universitet tror att fler glittrande överraskningar kan gömma sig ute i rymden.

– Planeter är mycket komplexa. Denna diamantrika super-Jorden är sannolikt bara ett av många exempel på vad som väntar oss när vi börjar utforska planeter runt närliggande stjärnor, säger han till Sky News.