Stugbluff på Sweden Rock

NYHETER

Lurade Susanne: Helt idiotiskt

Foto: KÄND BEDRAGARE Susanne och hennes make hade förberett sig på en trevlig festivalupplevelse och
hade hyrt en stuga av en kvinna på Blocket. Men när hyran var betald började problemen.

Susanne Abelin hyrde en stuga till Sweden Rock – trodde hon.

I själva verket blev hon blåst på 5 000 kronor av en kvinnlig storsvindlare.

Men uthyraren hävdar att det hela är ett missförstånd.

Det skulle bli en trevlig festivalresa tillsammans med maken. Men Susanne Abelins Sweden Rock-planer fick en sur start när en proffsbedragerska satte klorna i henne.

– I februari la jag upp en annons på Blocket om att jag sökte boende under Sweden Rock. Efter några veckor svarade en kvinna som sa att hon hade en stuga för 5 000 kronor. Hon ville ha pengarna i förskott, i efterhand låter det helt idiotiskt, säger Susanne Abelin.

"Exet slog sönder stugan"

Susanne Abelin kände tidigt att det var något som inte stämde, stugan med sina sex bäddar var billig i förhållande till andra stugor som hyrdes ut under samma period. Så hon begärde både personnummer och adress till kvinnan. En kontroll hos Skatteverket visade att personnumret stämde.
– Jag skickade över 1 000 kronor först och bad om att få ett kvitto med namn och underskrift. När jag hade fått det satte jag över resten av pengarna, säger Susanne Abelin.

Under våren hade Susanne Abelin sporadisk kontakt med kvinnan. Men för några veckor sedan ringde Susanne och ville bestämma tid och plats för nyckelöverlämningen. Då började den kvinnliga stuguthyraren att krångla.
– Förra tisdagen ringde kvinnan och sa att hennes ex hade slagit sönder stugan. Med anledning av det skulle den inte gå att hyra ut längre.

Dömd för 22 bedrägerier

När Susanne Abelin kontaktade kvinnan och krävde att få tillbaka sina pengar blev kvinnan aggressiv.
– Hon skrek och svor och sa att jag misstänkliggjorde henne. Sen la hon på och jag har fortfarande inte fått några pengar, säger hon.

För polisen är fallet inget nytt. Enligt kommissarie Sven-Erik Mellby i Eslöv är kvinnan en känd bedragerska. Senast i november förra året dömdes kvinnan till 220 timmars samhällstjänst efter 22 fall av bedrägerier.

– Hon har varit igång innan med Sweden Rock. Vi trodde att hon hade lärt sig en läxa efter domen men det verkar inte så, säger han.

Kvinnan har använt olika alias i sin kontakt med kunder: Senitha, Zenitha, Kerstin, Birgitta och Therese. Namn som också har använts av hennes mamma som är dömd för hela 77 fall av bedrägeri.

– Jag kan inte utesluta att att mamman och dottern samarbetar, det har de nämligen gjort förr, säger Sven-Erik Mellby.

Vill inte prata

När Aftonbladets reporter ringer upp den misstänkta bedragerskan vill hon först inte kännas vid att hon har hyrt ut en stuga under Sweden Rock. Men efter en stund börjar hon förklara sig:
– Det har varit ett inbrott i stugan så Susanne avbokade själv, säger hon.

Varför har du inte betalat tillbaka pengarna?

– Det kan inte stämma. Jag satte över dem i dag. Nu måste jag gå, säger hon och lägger på.