Tvåbarnsmamma akut sjuk – av rökt sik

NYHETER

Ligger med respirator efter den svåra förgiftningen

1 av 2 | Foto: Giftet sätter sig på nerverna och visar sig först genom illamående och kräkningar för att sedan övergå till synrubbningar och problem med luftvägarna.

En tvåbarnsmamma från Östergötland har drabbats av den sällsynta sjukdomen botulism efter att ha ätit varmrökt sik.

Nu varnar Livsmedelsverket för den vakuumförpackade siken som kommer från Bexanders rökeri.

Det var under lördagen som kvinnan från Östergötland började insjukna efter att ha ätit varmrökt sik under midsommarfirandet. I slutet på helgen blev hennes tillstånd så allvarligt att hon fick andningshjälp av en respirator.

Enligt Helena Hedbäck, biträdande smittskyddsläkare på Landstinget i Linköping, är hon nu vid medvetande.

– Läget är allvarligt men stabilt, säger hon till Aftonbladet.

Efter analyser av den kvarvarande siken visade det sig att den innehöll det starka giftet botulinumtoxin.

Nu varnar Livsmedelsverket för den vakuumförpackade, varmrökta siken från Bexanders rökeri med bäst före-datum 2013-06-24 till 2013-06-30. Fisken har sålts i Linköping men tillverkas i Stockholm.

Kan ta veckor att bli frisk

Giftet sätter sig på nerverna och visar sig först genom illamående och kräkningar för att sedan övergå till synrubbningar och problem med luftvägarna.

– Den här kvinnan kom in i lördags. I det här fallet gick det snabbt innan hon blev riktigt sjuk, säger Helena Hedbäck.

– Det kan ta flera veckor innan hon blir helt återställd.

Malin Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nacka kommun, berättar att myndigheten har kontaktat Bexanders rökeri och att man nu försöker reda ut i vilket led som fisken blev dålig.

– Antingen har det hänt någonting under rökningen eller så har toxinet bildats senare, när produkten redan paketerats. Fisken kan ha förvarats i fel temperatur, vilket är troligare. Men det är ingenting vi vet i nuläget.

På grund av att etiketten på förpackningen är avskavd är det dock svårt att veta vilken batch siken kommer från, förklarar Daniel Persson, enhetschef på livsmedelskontrollen hos Stockholms stad.

– Där får vi problem med spårbarheten. Vi vet att den är rökt i Nacka, förpackad i Årsta och vad som hände när kvinnan åt den. Men det är ett glapp däremellan, säger han.

Även kvinnans familj och vänner ska ha ätit av midsommarbuffén men ingen av de andra har drabbats av några symtom. Det kan bero på att giftet varit olika fördelat i fisken.

– Sen är olika personer olika känsliga, säger Malin Berglund.

Kan döda hela befolkningen

Hon berättar att det krävs oerhört små mängder av giftet för att man ska insjukna. Enligt Smittskyddsinstitutet kan ett snapsglas med rent toxin döda hela Sveriges befolkning.

Men i dag överlever de flesta som drabbas. Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, berättar att det finns ett antitoxin som man nu behandlar med.

– Söker man inte vård kan man kvävas, man kan inte andas, säger hon och fortsätter:

– I dag är det ovanligt att man dör av det, men förr dog hälften av alla som drabbades. I dag är det nere i bara någon procent.

Eftersom bakterien gillar syrefria miljöer ligger konserver och vakuumförpackade produkter i riskgruppen. Men det finns sätt att skydda sig.

– Det man ska tänka på är att förvara dessa produkter kallt och att man inte grejar för mycket med sina inläggningar utan håller sig till recepten, säger Åsa Rosengren.

Beklagar det inträffade

Bexanders rökeri utreder just nu händelsen, men tror inte att felet ligger i deras produktion.

– Vi saltar fisken och då överlever inte de här bakterierna. Och sen värmer vi upp den till en hög temperatur. Så det ska inte kunna komma från oss, säger Tomas Bexander.

Han beklagar det som inträffat.

– Det är jättetråkigt att hon ligger i respirator. Jag hoppas verkligen att inte är vårt fel.