Åskoväder väntas i söder

NYHETER

Men strålande midsommarsol på många håll

Solen strålar på många håll i landet.

Förutom över södra Sverige som väntas täckas av ett åskoväder i eftermiddag.

– Vi har ett regnväder som letar sig upp över södra delarna av Götaland under eftermiddagen och det är med inslag av åska, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Midsommarafton står under sol på flera håll i landet.

– Som det ser ut är det betydligt bättre ut på sina håll i landet än vad prognoserna först visade, de har varit väldigt hoppiga, säger Lisa Frost.

Finvädret ligger under dagen från norra Götaland upp över Svealand och delar av Norrland, främst Norrlandskusten.

– Här blir det temperaturer som ligger runt 20-25 grader. Och i västområdet kring Göteborg kan det säkert gå upp emot 30 grader, det är riktigt varmt där redan nu. I norr blir det temperaturer kring cirka 15-20 i Norrland, säger Lisa Frost.

Varning för åska

Men i söder är det betydligt dystrare. Redan under midsommardagens förmiddagen ligger ett mindre nederbördsområde över Skåne och Blekinge. Och efter midsommarlunchen väntas vädret blir sämre:

– Vi har ett regnväder som letar sig upp över södra delarna av Götaland under eftermiddagen och det är med inslag av åska. Det är där vi har varning för kraftig åska, där blir det betydligt ostadigt. Och det rör sig norrut under eftermiddagen, säger Lisa Frost.

I samband med ovädret väntas det komma runt 10-15 milimeter regn och lokala kraftiga skurar. Temperaturerna väntas då också sjunka till 15-20 grader.

Når Norrland i natt

Under den sena kvällen och i natt väntas åskovädret nå norra Götaland och södra delarna på Svealand. För att till sist nå Norrland framåt lördagmorgonen.

– Men där ska man nog hinna fira midsommar ett tag innan det drar in, säger Lisa Frost. 

Och i morgon har nederbördsområdet nått Norrland.